Lexusu sa tento rok darí, dostáva množstvo ocenení za kvalitu. Toto sú tie najvýznamnejšie z nich

Pred tridsiatimi rokmi Lexus debutoval s inovatívnym modelom LS 400. Počas troch dekád sa japonský výrobca stal dôležitým hráčom na trhu s luxusnými automobilmi. Svedčia o tom spokojní zákazníci a množstvo ocenení. Tento rok je pre Lexus na ocenenia výnimočne bohatý a ešte sa neskončil! Pripomenieme tie najdôležitejšie.
Vydané  Text: 
### Najlepšia prémiová značka Spoločnosť Lexus je už roky uznávaná ako výrobca spoľahlivých automobilov. Tento status potvrdil aj nedávny prieskum britského **What Car? Reliability Survey**, ktorého sa zúčastnilo viac ako 18-tisíc vodičov. Japonská značka bola vyhodnotená ako výrobca spoľahlivých áut a získala 99,3 %. Zvláštne uznanie získal model Lexus CT 200h, ktorý označilo za najspoľahlivejší 100 % opýtaných. Hybridný hatchback získal rovnaký výsledok aj v roku 2017. V ďalšom prieskume **Which? Car Guide** získal Lexus najvyšší index odporúčaní **Best Buy** pre nové modely CT a RX, ako aj jazdené vozidlá IS a LS. Okrem toho bola značka vyhodnotená ako výrobca najspoľahlivejších automobilov. Prieskum bol založený na názoroch takmer 44-tisíc vlastníkov áut. Spoločnoť Lexus získala aj titul **Najlepšia značka automobilu za využívanie najnovších technológií a kvalitu vozidiel**. K týmto úspechom treba pridať aj titul výrobcu najspoľahlivejších áut, ktorý bol Lexusu udelený v rámci každoročného rebríčka **Auto Trader New Car Awards**.
### V japonskom salóne pri britskej sušienke Lexus nie je oceňovaný len za svoju spoľahlivosť. Tento rok bol anketou **Auto Power 2019 Driver Power Survey** už tretíkrát za sebou vyhodnotený ako značka s najlepšou sieťou distribútorov vo Veľkej Británii. Na získanie tohto ocenenia sa musel umiestniť na prvých miestach v šiestich zo siedmich kategórií prieskumu. Asociácia **National Franchised Dealers Association** po dôkladnom preskúmaní 30 rôznych sietí predajcov dospela k názoru, že centrá Lexusu majú najpriateľskejší prístup k zákazníkom a dosahujú najvyššiu úroveň spokojnosti z celej brandže. Už druhýkrát za sebou získala japonská značka aj ocenenie za popredajný servis automobilov vo Veľkej Británii.

Test Lexus RX 450h: Majster ticha a pokoja s tromi motormi

Nemožno mu odoprieť označenie za jedno z najpôsobivejších SUV, aké sa nám dostalo do rúk. RX každou jednou jazdou dokazuje, že japonské predstavy o prepychu ladia s tými európskymi.

### Ceny pre modely RC, RX a IS Mnoho ocenení dostávajú aj jednotlivé modely Lexusu. Rebríček **Auto Express Power 2019 – Driver Power Survey** potvrdil veľkú spokojnosť zákazníkov, ktorí si kúpili hybridné auto so znakom Lexusu. Model RC získal cenu za najlepší športový automobil a okrem toho majitelia ocenili jeho spoľahlivosť a kvalitu. RX získal titul najlepšieho veľkého prémiového SUV a upútal pozornosť interiérom a komfortom. Lexus IS získal ocenenie pre najlepší kompaktný model vozidla strednej triedy a umiestnil sa na druhom mieste v súťaži o najlepšie nové auto. Tento dlhý zoznam uzatvára model GS, označovaný za najlepší automobil strednej triedy. V rámci prieskumu **Express 2019 Driver Power Survey** už po tretíkrát za sebou získal Lexus titul najlepšieho výrobcu automobilov. A to všetko vďaka spokojnosti zákazníkov.

Marcel Forgáč: Mám rád, keď ma auto učí – a Lexus to vie

Obľúbený moderátor a zabávač Marcel Forgáč je známy aj ako náročný „autičkár“. Rukami mu prešlo už veľa exkluzívnych modelov a viacero áut prémiových značiek aj osobne vlastnil. No ako sám hovorí v našom rozhovore, až so značkou Lexus prišla tá práva láska.

### Úspechy aj v Nórsku Ceny pre Lexus prichádzajú aj zo severu. Nórskej verzie prieskumu **Autoindex**, ktorý sa uskutočnil medzi majiteľmi súkromných automobilov, sa zúčastnilo 11-tisíc Nórov. Respondenti podrobne vyhodnotili skúsenosti s používaním svojich vozidiel a odpovedali na viac ako 200 otázok. Záverečný výsledok Lexusu sa skladal z názorov na vozidlo a pocity z jazdy (40 %), predajcu a procesu nákupu (20 %), obsluhy v servise (20 %) a hodnotenia vernosti značke (20 %). Japonský výrobca sa ukázal ako **najlepší vo všetkých vymenovaných kategóriách**. ### Nové auto? Ostanem pri Lexuse! Ukázalo sa tiež, že Lexus má verných zákazníkov. Analytici agentúry **J.D. Power** skúmali správanie Američanov, ktorí menili auto v období od júna 2018 do mája tohto roku. Takmer polovica, presnejšie 47,6 % majiteľov vozidiel Lexus, sa aj pri kúpe nasledujúceho auta rozhodne pre rovnakú japonskú značku. Spomedzi výrobcov luxusných automobilov je to najlepší výsledok.

Rozhovor s Tomášom Tatarom aj o jeho Lexuse RX450h

Čerstvý víťaz ankety o najlepšieho hokejového útočníka Slovenska, Tomáš Tatar, sa naplno venuje letnej príprave na nadchádzajúcu sezónu.

### Bezpečný aj pri vysokých rýchlostiach Spoločnosť Lexus kladie veľký dôraz na bezpečnosť a úsilie inžnierov japonskej značky sa odzrkadľuje vo výsledkoch bezpečnostných testov. Populárny Lexus NX nedávno získal najvyššie hodnotenie **Top Safety Pick+** amerického inštitútu **Insurance Institute for Highway Safety**. Auto bolo ocenené nielen pre stavbu karosérie, ale aj pre systém predchádzania kolíziám a účinné predné svetlomety. Bezpečnosť vozidiel Lexus oceňujú nielen v Spojených štátoch. Organizácia **Euro NCAP** zrealizovala nárazové testy Lexusu UX a **päťhviezdičkové hodnotenie bezpečnosti** znamená, že tento crossover je jedným z najbezpečnejších vozidiel svojej triedy, pokiaĺ ide o ochranu vodiča a cestujúcich. UX získal aj najvyšší výsledok spomedzi všetkých testovaných automobilov v kategórii ochrany chodcov a cyklistov v prípade kolízie.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!