Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.
Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
Vydané  Text: 

Kontrola technického stavu auta

Pred odchodom na cestu je nevyhnutné overiť technický stav vášho vozidla. Najdôležitejšie body, ktoré by ste mali skontrolovať, sú:

  • Stav pneumatík: Skontrolujte tlak vzduchu a opotrebovanosť pneumatík. Nenaplnené pneumatiky alebo opotrebené dezény môžu zvýšiť riziko nehody.
  • Funkčnosť brzdového systému: Uistite sa, že brzdy sú v dobrom stave a bez problémov reagujú na stlačenie pedálu. 
  • Kontrola motorového oleja a chladiacich kvapalín: Správne množstvo motorového oleja a chladiacich kvapalín je kľúčové pre bezproblémový chod vášho vozidla.
  • Kontrola svetiel: Uistite sa, že všetky svetlá na vozidle sú funkčné, vrátane smeroviek, diaľkových svetiel a brzdových svetiel.

Príprava cestovného plánu

Dôležitým krokom pri príprave na dovolenku autom je plánovanie trasy a zastávok. Vypracovanie detailného cestovného plánu, ktorý zahŕňa stanovenie optimálnej trasy, zastávok na občerstvenie, odpočinok a tankovanie paliva. Nie je nič lepšie ako spojiť príjemné s užitočným. Preto je do plánu dobré zahrnúť aj možné turistické atrakcie. Nezabudnite tiež sledovať stav ciest a dopravné informácie, aby ste sa vyhli prípadným dopravným problémom a zdržaniam. Pomôcť vám môžu aj aplikácie, ktoré môžete mať po ruke vo vašom telefóne. Dovolenka autom sa tak stane oveľa jednoduchšou. 

Dopravné predpisy v zahraničí

Ak plánujete cestu do zahraničia, je dôležité poznať miestne dopravné predpisy. Základné pravidlá cestnej premávky v európskych krajinách sa môžu líšiť od tých, na ktoré ste zvyknutí doma. Požiadavky na povinnú výbavu sa môžu líšiť v závislosti od krajiny a sezóny. Dopravné predpisy krajín EÚ môžete nájsť na týchto stránkach.

Včas pred odchodom skontrolujte aj platnosť dokladov. A v deň odchodu si ich nezabudnite doma. Okrem občianskeho preukazu a pasu, skontrolujte vodičský preukaz, osvedčenie o technickej skúške vozidla, zelenú kartu a bielu karta. Vyhnete sa tak zbytočným problémom. 

Poistenie vozidla patrí k povinnej výbave

Bez poistenia vozidla by cestovanie autom mohlo byť veľkým rizikom. Dôležitosť havarijného poistenia a povinného zmluvného poistenia sa ukazuje najmä v prípade nečakaných situácií ako havárie, krádeže alebo iné nepredvídané udalosti. Povinné zmluvné poistenie, známe aj ako „zelená karta“, je povinné pre všetkých vodičov a kryje škody spôsobené vozidlom tretím osobám. 

Inzercia

Poisťovne však rozširujú riziká, ktoré je možné kryť PZP. Napríklad PZP od poisťovňa Generali ponúka aj rozšírené balíky, ktoré zahŕňajú krytie úrazov dopravovaných osôob, poškodenie živlom alebo hlodavcom či stret so zverou. Ak máte novšie auto určite však uvažujte aj nad havarijným poistením. Pri dovolenkovaní s autom ho určite oceníte.

Dbajte na bezpečnosť na ceste a buďte ohľaduplný

Vyhýbanie sa rizikovým situáciám a správne reagovanie v nebezpečných situáciách sú kľúčové pre bezpečnú cestu. Dôkladné sledovanie dopravy a predvídavé riadenie môže predísť mnohým nehodám. Aj preto je dôležité neprepínať svoje sily a odhadnúť svoje schopnosti. 

K tomu patrí aj šoférovanie s ohľaduplnosťou voči ostatným účastníkom cestnej premávky. Je to povinnou výbavou každého účastníka cestnej premávky. Hoci to znie ako klišé, denne sa na našich cestách stáva množstvo nehôd kde je príčinou práve neohľaduplnosť. To znamená dodržiavať povolenú rýchlosť, udržiavať bezpečnú vzdialenosť od iných vozidiel a signalizovať zmeny smeru jazdy včas. 

Ohľaduplné šoférovanie tiež zahŕňa rešpektovanie zákazov parkovania a zastavenia, aby sa zabezpečila plynulosť premávky a bezpečnosť chodcov. Buďte tolerantní voči chybám ostatných a zachovajte si pokojné a zdvorilé správanie za všetkých okolností. Dodržiavanie týchto základných pravidiel môže výrazne znížiť riziko dopravných nehôd a prispieť k plynulému a bezpečnému priebehu vašej dovolenky. 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.