Tieto pneumatiky budú už čoskoro nelegálne. Máte ich aj vy?

Používate na aute pneumatiky s označením M+S? Mali by ste si dať pozor. Od októbra tohto roka nemusia byť legálne.

Dôvodom je zavedenie nového označovania.
To prišlo ako odpoveď na mnohých výrobcov, ktorí symbolom M+S označovali aj pneumatiky, neprispôsobené na jazdu na snehu.
Vydané  Text: 

V súčasnosti mnoho pneuservisov prijíma objednávky na prezúvanie zimných pneumatík na tie letné, prípadne celoročné.

Sezónne obutie, ktoré vydrží na aute nadchádzajúcich niekoľko mesiacov prináša mnohým vodičom starosti. Jednak sú spôsobené správnym načasovaním prezúvania, no taktiež aj voľbou správnej pneumatiky.

Vedeli ste však, že už čoskoro budú možno aj práve vaše kolesá v rozpore so zákonom? Týka sa to najmä tých zimných a celoročných, ktorým čoskoro vstúpi do platnosti nová povinnosť.

Inzercia

Inzercia

Nový symbol pre pneumatiky

Aktuálne je v platnosti nariadenie, ktoré spolieha na označenie zimných alebo celoročných pneumatík rokmi zaužívaným spôsobom. Ide o kombináciu znakov „M+S“ jasne odkazujúcu na charakter gumy. Tieto dve písmenká popisujú anglické slová „Mud+Snow“, čo v preklade znamená blato + sneh.

Takto označované pneumatiky sa smú používať v zime vo viacerých štátoch a nehrozí vám za ne žiadna pokuta. To sa však s príchodom októbra 2024 mení.

Prvým dňom tohto mesiaca totiž vstupuje do platnosti uznesenie prijaté na európskej úrovni, ktoré umožňuje využívať len také pneumatiky, ktoré majú symbol s označením „3PMSF“. Ide o ikonu trojvŕšia so snehovou vločkou. Jej presný názov je Three Peak Mountain Snow Flake a jasne odkazuje na to, že daná pneumatika prešla certifikáciou na to, aby bola považovaná za vhodnú na použitie v zime.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Zavedenie nového označovania pneumatík pritom prišlo ako odpoveď na konanie niektorých výrobcov, ktorí symbolmi „M+S“ začali označovať aj také pneumatiky, ktoré neboli ideálne na jazdu na snehu, prípadne boli nebezpečné.

Musím dávať smerovky aj keď som na hlavnej? Mnoho vodičov robí zásadnú chybu!

Inzercia

Inzercia

Pneumatiky staršie ako 6 rokov

Samotný symbol je súčasťou všetkých zimných a celoročných pneumatík už od 1. januára 2018. Pneumatiky vyrobené po tomto dátume teda spĺňajú podmienky na to, aby mohli byť homologizované pre použitie na snehu. Pokiaľ teda máte pneumatiky, ktoré boli zakúpené po tomto dátume, nemali by ste sa o porušenie nariadenia obávať.

Problém môže nastať najmä vtedy, ak máte na aute staré zimné alebo celoročné gumy.

Nielenže tak riskujete, že daná guma už nemá mať vlastnosti ako nová, ale taktiež sa môžete dostať do sporu s európskou legislatívou.

Navyše vám polícia môže uložiť pokutu. Tá je totiž podľa aktuálne platného sadzobníka pokút od Ministerstva vnútra Slovenskej republiky vo výške 40 eur.

Konkrétne by šlo o porušenie § 38 Osobitosti premávky v zimnom období zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Prejazd cez veľkú mláku za dvetisíc eur. Vode na ceste sa radšej autom vyhnite

Prečo pneuservis nerešpektuje červené a žlté značky od výrobcu pneumatík? Má zmysel sa sťažovať?





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.