Táto značka už roky neplatí. Na cestách však na ňu stále narazíte a niekde dokonca môžete dostať pokutu

Dopravná značka s textom „Prejazd zakázaný“ na Slovensku už roky neplatí. Niektorí vodiči však za jej porušenie aj tak dostali pokutu.

Kedy došlo k zrušeniu tohto dopravného značenia?
Aktuálne sa na mnohých miestach vyskytuje nové dopravné značenie s podobným zmyslom.
Vydané  Text: 

Na Slovensku stále môžete naraziť na dopravnú značku, ktorá sa už roky nepoužíva. V minulosti pritom išlo o značenie, kvôli ktorému mnoho vodičov dostalo pokutu. Dnes síce túto značku podľa legislatívy na Slovensku nemáme, no jej určenie sa prenieslo na nové dopravné značenie. Paradoxom však je, že napriek tomu, že sa samotná dopravná značka s pôvodným označením B 37 Iný zákaz v spojitosti so zákazom prejazdu už nepoužíva, niektorí vodiči boli za jej porušenie ešte v minulom roku potrestaní.

Vyhláška značku zrušila

V pôvodnom znení určovala zákazková dopravná značka s nápisom „Prejazd zakázaný“ taký úsek, ktorým vodič nesmel prejsť bez toho, aby jazdu prerušil napríklad z dôvodu naloženia a vyloženia nákladu alebo osôb. Mnohí vodiči v minulosti toto dopravné značenie celkovo ignorovali, aj keď im za to hrozila pokuta. V roku 2020 však Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky prinieslo vyhlášku 30/2020 Z.z. o dopravnom značení, ktorá mnohé menila.

Jednou z najväčších zmien bolo práve zrušenie dotknutého zákazkového značenia B 37 Prejazd zakázaný. Na informáciu upozornil portál Interez.sk s tým, že mnohým vodičom bola za porušenie tohto značenia ešte nedávno uložená pokuta. Dnes sa môžeme s tabuľou „Prejazd zakázaný“ stále stretnúť na veľa miestach naprieč celým Slovenskom. Dôvodom môže byť napríklad to, že príslušné organizácie, ktoré majú zmienené úseky vo svojej správe túto značku do dnešných dní neodstránili.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Môžem cúvať na jednosmernej ceste? Kedy mi za to nehrozí pokuta?

Pokuta aj keď značka neplatí?

Pred časom denník SME informoval, že niektorí vodiči dostali pokutu za prejdenie úsekom, ktorý mal byť v platnosti tohto značenia aj po uplynutí jeho legislatívnej platnosti. Ako však ďalej zisťoval portál Interez.sk, mestská polícia v Bratislave k danej skutočnosti poskytla svoje stanovisko. V ňom sa uvádza napríklad aj to, že z danej dopravnej značky už dnes žiadna povinnosť nevyplýva, nakoľko došlo k jej zrušeniu v roku 2020. Tým pádom nemá ani policajt právo dodržiavanie značky kontrolovať. A to ani v prípade, že dopravné značenie je na danom úseku stále osadené.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Vodiči, ktorí však aj napriek tomu dostanú pokutu, majú napríklad možnosť obrátiť na prokuratúru s požiadavkou o preskúmanie danej situácie. Je však dôležité podotknúť, že úseky, kde dané dopravné značenie kedysi platilo, môžu byť stále pokutované. Mestské samosprávy totiž pred časom začali s osádzaním zákazkového dopravného značenia. Ním je tabuľa č. 232 „ Zákaz vjazdu pre všetky motorové vozidlá“ v spojení s dodatkovou tabuľou s nápisom „TRANZIT“.


Inzercia

Inzercia

Nové značenie

Úsek, ktorý je v platnosti príslušnej kombinácie dopravných značení spadá pod podobné pravidlá, ako to bolo v minulosti pri značke „Prejazd zakázaný“. Polícia tu môže vodičovi uložiť pokutu v prípade, že danou oblasťou prejde bez bližšieho dôvodu. Treba si však dať pozor aj na to, že pokutu tu môžete dostať aj za zastavenie. Stane sa tak vtedy aj tak urobíte na mieste, kde to je zakázané iným dopravným značením.

Na našich cestách sa objavuje nová dopravná značka. Viete, čo znamená?





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »