Môžem cúvať na jednosmernej ceste? Kedy mi za to nehrozí pokuta?

Vedeli ste, že za určitých okolností môžete cúvať aj na jednosmernej ceste? Treba si však dávať pozor kedy.

Jednosmerná cesta je dopravný úsek so špecifickými pravidlami.
Môžem na nej ale cúvať?
Vydané  Text: 

Stretávame sa s tým najmä na sídliskách a v mestách. Lenivosť a arogantnosť niektorích vodičov nepoznajú hranice. Bohužiaľ je pomerne bežným javom, že vám niekto ide na jednosmernej ceste v meste do protismeru len preto, aby si skrátil cestu o pár desiatok metrov. Takéto počínanie je v pritom rozpore so zákonom a trestá sa. Existuje ale aj výnimka, ktorá predsa len umožňuje cúvanie v jednosmerke. Kedy tak môžete urobiť?

Zákon hovorí jasnou rečou

V nedávnej dobe sa mi stalo hneď niekoľkokrát, že pri prejazde jednosmerkou, podotýkam, že v správnom smere, ma protiidúce vozidlo vyblikalo alebo som narazil na vodiča, ktorý si cúvaním na nej chcel skrátiť cestu. Taktiež sa mi už pred pár rokmi prihodila pomerne nemilá vec, kedy vodič cúvajúci v jednosmerke s prívesom poškodil moje auto odparkované na vyhradenom parkovacom mieste. Samotné cúvanie na ceste tohto typu pritom zákon zakazuje a každý vodič, ktorý sa ho dopustí, si koleduje o problém.

Celá záležitosť okolo jazdenia a cúvania v protismere je jasne popísaná v zákone č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, konkrétne sa jedná o §22, odst. 4, písm f): „Vodič sa nesmie otáčať a nesmie cúvať na jednosmernej ceste; vodič však smie cúvať, ak je to nevyhnutne potrebné najmä na zaradenie do radu stojacich vozidiel alebo na vyjdenie z neho.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Tieto dopravné značenia neodmysliteľne patria k jednosmernej ceste.

Z tohto textu jasne vyplýva, že otáčanie sa do protismeru a následná jazda v protismere sú samozrejme zakázané.

Výnimka a jednosmerná cesta

Podobne je to aj s cúvaním, avšak tu zákon ukladá jednu výnimku. Ňou je parkovanie. Vodič totiž smie na jednosmernej ceste cúvať ale to len vtedy, ak potrebuje zaparkovať alebo vyparkovať auto z parkovacieho miesta. Nejde však o cúvanie na miesto, ktoré ste videli voľné 100 metrov nazad. Ide o samotný parkovací manéver, ktorý si vyžaduje zacúvanie na parkovacie miesto.

Pokuty za cúvanie alebo protismernú jazdu jednosmerke

Nerešpektovanie tohto zákona a dopravného značenia Jednosmerná cesta, respektíve dopravného značenia Zákaz vjazdu, ktoré sa používa v spojitosti s jednosmernou cestou, vás môže stáť nemálo peňazí.

Policajt vám pri jazde v protismere môže udeliť pokutu za jazdu v protismernej časti cesty. Táto pokuta môže dosahovať výšku 60 € v prípade, že nedôjde k bezprostrednému ohrozeniu bezpečnosti alebo plynulosti cestnej premávky. Ak k nemu dôjde, pokuta sa môže vyšplhať až na 150 €.

Výšku ostatných pokút nájdete v Sadzobník pokút – úplné znenie účinné k 1. 8. 2022 (pdf, 704,3 kB).

Názor autora

Je na každom z nás, ako sa budeme správať. Ale pravdepodobne aj doma máte nastavené určité pravidlá, ktoré rešpektujete. Preto by ste sa nemali za každú cenu snažiť si skracovať cestu tým, že sa rozhodnete cúvať na jednosmernej ceste alebo sa na nej otočíte a pôjdete arogantne do protismeru. Ušetríte tým svoju peňaženku a nervy ostatných vodičov. Doslova „ideálnou“ kombináciou je, ak v jednosmerke vidíte cúvať človeka s prívesným vozíkom.

Môžu parkovať pred mojím domom cudzie autá? Musím mať pozemok riadne označený?





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.