Nafúkate za volantom? Vaše auto prepadne v prospech štátu. Susedná krajina už čoskoro zavedie razantný krok

V Poľsku už čoskoro začne platiť prísna legislatíva, ktorá vodičom pod vplyvom alkoholu umožní úradom zadržať vozidlo.

Auto následne môže prepadnúť v prospech štátu a ísť do verejnej dražby.
Slovensko za uplynulý rok eviduje tisícky vodičov, ktorí šoférovali pod vplyvom.
Vydané  Text: 

V Poľsku polícia ročne zastaví až 100-tisíc vodičov, ktorí svoje vozidlo vedú po požití alkoholu. Tamojšie úrady sa už roky snažia o zvrátenie tejto hrozivej štatistiky, no márne. Práve z toho dôvodu poľský parlament pred časom prijal tvrdú legislatívu. Tá vodičov pod vplyvom alkoholu stavia do komplikovanej situácie. Za určitých okolností im totiž môže ich vlastné auto prepadnúť v prospech štátu alebo budú musieť zaplatiť pokutu vo výške jeho trhovej ceny.

V platnosti od 14. marca 2024

Nový zákon vstúpi do platnosti už 14. marca 2024. Počíta s tým, že pokiaľ polícia zastaví, hoci aj pri rutinnej kontrole, vodiča, ktorý následne nafúka viac ako 1,5 promile, automaticky mu je zadržané vozidlo. V lehote siedmych dní príslušné úrady rozhodnú, či auto prepadne v prospech štátu. Zároveň však platí, že ak vodič po požití alkoholu spôsobí dopravnú nehodu, auto mu v prospech štátu prepadá automaticky. Následne ide dané vozidlo do dražby.

Okrem hranice 1,5 promile zákon počíta aj s nižšími úrovňami alkoholu v krvi. Pokiaľ sa vodič v lehote do dvoch rokov od pôvodného priestupku dopustí opakovaného požitia alkoholu pred jazdou, úrady mu môžu zadržať auto. A to aj v prípade, že nafúka len 0,5 promile. S automatickým zadržaním vozidla a jeho prepadnutím v prospech štátu sa počíta aj vtedy, pokiaľ vodič ujde z miesta nehody a to aj v triezvom stave.

Za akých podmienok môžete beztrestne opustiť miesto nehody? Zákon pripúšťa výnimky / Dopravná poradňa

Pokuta vo výške trhovej ceny auta

Zákon však myslí aj na prípady, kedy vozidlo nepatrí vodičovi. Môže ísť napríklad o auto v dlhodobom prenájme, v lízingu alebo o služobné vozidlo. Ak dôjde k pozitívnemu dychovému testu a potvrdí sa požitie alkoholu pred jazdou, vodičovi môže byť uložená pokuta vo výške priemernej trhovej ceny auta, v ktorom ho polícia zastavila.

Pomerne tvrdá zmena legislatívy je priamou odpoveďou na vážny problém. Poľsko totiž dlhodobo trápi pomerne vysoký počet vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu. Portál tvn24.pl dokonca uvádza, že ak by daná legislatíva platila od 1.1.2024, za prvý deň nového roka by bolo vozidlo zadržané už 179 vodičom.

Opití vodiči trápia aj Slovensko

Podobne prísna novela zákona by sa určite ujala aj v našej legislatíve. Polícia totiž uvádza, že v roku 2023 zastavila až 12 479 vodičov pod vplyvom alkoholu. Informácie o tejto skutočnosti priniesol začiatkom januára portál teraz.sk s odvolaním na slová Zuzany Hrabovskej z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Polícia v tejto veci uvádza: „Jednou z našich priorít je zvyšovanie bezpečnosti obyvateľov Slovenska v cestnej premávke. Alkohol za volantom prináša fatálne následky, preto vždy bude mať polícia nekompromisný postoj k nulovej tolerancii alkoholu pri šoférovaní.

Andrej Danko mal v noci v Bratislave dopravnú nehodu, z miesta mal odísť bez nahlásenia





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.