Parkovanie na chodníkoch: V Bratislave za porušenie nového zákona vybrali už desiatky tisíc eur. Prípadov však neubúda…

Zákon zakazujúci parkovanie na chodníkoch je v platnosti od októbra 2023. Stále však mnohým vodičom spôsobuje problémy.

Dôkazom je Bratislava, kde mestská polícia pre porušenie zákazu vybrala už desiatky tisíc eur.
Situácia je najkritickejšia najmä na vyťažených úsekoch.
Vydané  Text: 

Keď vláda Slovenskej republiky ešte v roku 2021 schválila novelu Zákona o cestnej premávke 8/2009 Z.z. (ZA hlasovalo 133 to 134 prítomných poslancov) so zákazom parkovania na chodníkoch, na verejnosti to vyvolalo pomerne vášnivé reakcie. Zákon síce pôvodne vstúpil do platnosti už 1. marca 2022, no krátko na to bola jeho účinnosť opäť odložená. Napokon sa tak do legislatívy plnohodnotne dostal až 1. októbra 2023. Jeho hlavná novinka, zákaz parkovania na chodníkoch, však dodnes robí vodičom veľké problémy. Dôkazom sú dáta z hlavného mesta Slovenska.

Polícia vybrala na pokutách viac ako 30-tisíc eur

Ako uvádza portál teraz.sk, od príchodu nových predpisov týkajúcich sa parkovania na chodníku, mestskí policajti v Bratislave riešili až 2 838 prípadov porušenia dotknutého zákona. Celkovo polícia v hlavnom meste na blokových pokutách vybrala 33 550 eur. Informácie pochádzajú priamo od vedúceho komunikácie mestskej polície Petra Borka.

Borko ďalej ozrejmuje: „Zároveň sme za tento priestupok udelili pokutu formou objektívnej zodpovednosti v 6 542 prípadoch. Z toho počtu je už viac ako polovica príkazov uhradená.“ Na tomto mieste je potrebné dodať, že prípady využitia objektívnej zodpovednosti ukladajú pokutu pevne stanovenú zákonom až vo výške 78 eur. Aj tu ale platí podmienka, že pokiaľ previnilec uhradí peňažný trest do dvoch týždňov od jeho uloženia, tak stačí zaplatiť čiastku len 52 eur.

Pripravované novinky vo vodičských preukazoch: Ak nevyplníte dotazník, o vodičský preukaz prídete

Nešli hneď formou pokút

Tak ako takmer v každej samospráve na Slovensku, aj v Bratislave sa prvé týždne platnosti nového zákona niesli v zamení informačnej kampane. To znamená, že prvých 14 dní mestská polícia riešila tieto priestupky formou upozornenia na zmeny v legislatíve. Samotné štatistiky pritom neovplyvňuje ani bratislavská parkovacia politika PAAS. Ide o porušenia zákona vyplývajúce práve zo zákazu státia na chodníkoch.

Aj keď je zákaz v platnosti v túto chvíľu už pomerne dlho, stále sa nájdu vodiči, ktorí ho nerešpektujú. Ide predovšetkým o majiteľov áut, ktorí svoje vozidlo odstavia na chodníku v blízkosti svojho domova. Robia tak aj preto, že parkovacie plochy, ktoré by mohli využívať, majú vo väčšej vzdialenosti. Mestská polícia považuje za najproblematickejšie hlavne úseky v okolí Limbovej ulice pri nemocnici. Ďalej sú to Mlynské nivy alebo Mierová ulicu. Ak sa chcete o novele parkovania dozvedieť viac, prečítajte si náš článok, kde sme sa problematike detailne venovali.

Môžem na chodníku aspoň zastaviť na vyloženie nákladu? Aké sú výnimky a kde môžem stáť na chodníku naďalej? Téma parkovanie na chodníku





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.