Pripravované novinky vo vodičských preukazoch: Ak nevyplníte dotazník, o vodičský preukaz prídete

Zdravotný dotazník predkladaný ako návrh zákona by mohol byť realitou. Proti je však Nemecko, ktoré podobné novinky neakceptuje.

Samotný dotazník by pritom stačilo vyplniť bez potreby návštevy lekára.
Vraj ide o zbytočnú byrokraciu, znie z úst nemeckého ministra dopravy.
Vydané  Text: 

V závere roka 2023 sme vás informovali o pripravovaných novinkách týkajúcich sa vodičských preukazov vydávaných v členských štátoch Európskej únie. Pomere razantná zmena európskej legislatívy má priniesť obmedzenia pre mladých a starých vodičov, ale taktiež napríklad aj zmenu platnosti jednotlivých dokladov.

Posledné informácie však hovoria o tom, že okrem toho je na stole ešte jedna novinka. Ak ju nevykonáte, o vodičský preukaz prídete.

Zdravotné prehliadky dnes

Európska únia pripravuje zavedenie akéhosi zdravotného dotazníka, ktorý by mal byť povinnosťou pre všetkých vodičov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

V súčasnosti je potreba vypĺňať tlačivo o zdravotnom stave najmä pri žiadaní o udelenie vodičského oprávnenia alebo pri iných povinnostiach, ktoré ukladá zákon. Ide teda konkrétne o vodičov nad 65 rokov, ktorí majú túto povinnosť každých 5 rokov.

Okrem toho sa povinné lekárske prehliadky každých 5 rokov a následne každé 2 roky po dovŕšení veku 65 rokov, týkajú aj vodičov vedúcich motorové vozidlo skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE.

No a v neposlednom rade majú rovnakú povinnosť aj vodiči vedúci vozidlo s právom prednostnej jazdy či vozidlo využívané na zasielateľstvo, taxislužbu alebo na poskytovanie poštových služieb. Zákon samozrejme myslí aj na lehotu, kedy musí byť zdravotná prehliadka vykonaná.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Zadržať vodičský preukaz nemusí len polícia. Môže tak urobiť aj exekútor?

Zákonné lehoty

Ako uvádza portál Slovensko.sk, vodiči s vodičským oprávnením vydaným pred 19. januárom 2013 musia podstúpiť lekársku prehliadku najskôr dva mesiace pred, respektíve najneskôr dva mesiace po dovŕšení veku 65 rokov.

Vodičom navyše zákon ukladá povinnosť mať pri sebe v čase vedenia motorového vozidla aj doklad o zdravotnej spôsobilosti.

EÚ pripravuje zásadné zmeny: zákaz jazdiť v noci pre mladých, vodičské preukazy s rýchlostným limitom a mnoho iného

Zdravotný dotazník bez lekára neschvaľuje Nemecko

Nová legislatíva, ktorú predkladá Európska únia by však mohla podobné povinnosti predpísať pre každého jedného vodiča.

Vo všeobecnosti totiž návrh hovorí o vyplnení zdravotného dotazníku. Ten by však nemusel byť vyplnený na základe lekárskej prehliadky, ale stačilo by ak by ho vodič vyplnil na základe toho, ako sa cíti.

V realite by sa samotný formulár využíval predovšetkým pred zmenou vodičského preukazu.

Ak by sa blížil koniec jeho platnosti, vodič, ktorý nepatrí do žiadnej z vyššie uvedených skupín, by jednoducho vyplnil formulár a ten by predložil na príslušnom oddelení.

Samotná legislatíva však ešte pred predložením narazila na tvrdú kritiku. Tá ide najmä z Nemecka, kde tamojší minister dopravy Volker Wissing podobný dotazník ihneď odmietol. Vraj ide o zbytočnú byrokraciu bez priameho vplyvu na bezpečnosť premávky.

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »