Aktuálne

Štát preplatí autoškolu mladým dospelým. Zistite, či aj vám a stiahnite si žiadosť

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny na tento účel vyčlenil pol milióna eur.

Na preplatenie priamych aj súvisiacich nákladov majú nárok mladí dospelí v troch skupinách kritérií.
Vydané  Text: 

Mladí dospelí, ktorí majú objektívne náročnejšie podmienky pre vstup do života, majú od apríla novú príležitosť zlepšiť svoju kvalifikáciu a absolvovať kurz na získanie vodičského oprávnenia, ako aj získať vodičský preukaz či kvalifikačnú kartu vodiča, prakticky zadarmo.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci projektu Vzdelávanie mladých dospelých ponúka mladým ľuďom v opatere centier pre deti a rodiny príspevok práve na zmienený účel.

Čo úrad reálne preplatí?

Projekt je zameraný na získanie vodičského oprávnenia všetkých skupín (okrem A, AM, A1 a A2) a kvalifikačnej karty vodiča. Ide teda o priaznivú zmenu v porovnaní s minulými podobnými projektmi, hoci zameranú na pomerne špecifickú časť obyvateľstva. Výhodou je, že program počíta s preplácaním nákladov na získanie vodičského oprávnenia na vozidlá skupiny B, teda na osobné automobily a ľahké úžitkové vozidlá.

Úrad bude uhrádzať kurzovné v plnej výške poskytovateľovi, ktorý zrealizoval vzdelávanie. Okrem toho môže úrad vyplatiť aj paušálny príspevok na pokrytie časti výdavkov samotnému žiadateľovi po splnení všetkých podmienok. Výška paušálneho príspevku je 0,95 eura na jednu vyučovaciu hodinu, maximálne 190 eur.

Výška rozpočtu alokovaná na implementáciu projektu Vzdelávanie mladých dospelých je 500-tisíc eur zo štátneho rozpočtu.

Kto má nárok na preplatenie nákladov?

Projekt je určený pre ľudí evidovaných na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny ako uchádzači o zamestnanie alebo záujemcovia o zamestnanie, ktorí patria do jednej z nasledujúcich troch skupín osôb:

Inzercia

Mladí dospelí, u ktorých po dosiahnutí plnoletosti pokračuje poskytovanie starostlivosti v centre pre deti a rodiny v súlade s § 55 zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele.
Plnoleté osoby, ktoré sa sústavne pripravujú na povolanie a bol im v súlade s § 55 ods. 4 zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele predĺžený pobyt v centre pre deti a rodiny o maximálne 24 mesiacov.

Maloletým deťom pripravujúcim sa na osamostatnenie, pre ktoré centrum pre deti a rodiny vykonáva opatrenia pobytovou formou na základe rozhodnutia súdu o nariadení ústavnej starostlivosti, o nariadení neodkladného opatrenia a o uložení výchovného opatrenia podľa § 46 ods. 1 písm. a) bod 3 zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele.

Tlačivá a termíny

Uchádzači o zamestnanie alebo záujemcovia o zamestnanie môžu od 15. apríla podávať žiadosť o poskytnutie príspevku na podporu vzdelávania mladého dospelého na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny osobne alebo poštou.

Formulár je dostupný na samotných úradoch ako aj na webovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Dôležité sú najmä tieto dokumenty, ktoré si môžete stiahnuť a vyplniť:

Žiadosť o poskytnutie príspevku je potrebné predložiť najneskôr 30 kalendárnych dní pred začiatkom vzdelávania.

Aj neplnoleté osoby

Ak je žiadateľom maloleté dieťa, žiadosť o poskytnutie príspevku podpíše zákonný zástupca, štatutárny zástupca centra pre deti a rodiny alebo súdom ustanovený opatrovník dieťaťa.

Žiadosť o poskytnutie príspevku bude spracovávať a následne uzatvárať dohody o poskytnutí príspevku na vzdelávanie vždy úrad, v rámci ktorého je žiadateľ evidovaný ako uchádzač o zamestnanie alebo záujemca o zamestnanie.

Po posúdení všetkých stanovených podmienok úrad rozhodne o schválení alebo neschválení príspevku na vzdelávanie. V prípade schválenia uzavrie so žiadateľom dohodu. Bez uzatvorenia dohody ešte pred začiatkom vzdelávania nie je možné príspevok žiadateľovi poskytnúť.

Cena za získanie vodičského preukazu v Nemecku presiahla 3000 €. Koľko stojí autoškola u nás?

Jozef Rohaľ z komory autoškôl: Študenti chcú skúsiť elektromobily

Autoškola Ministerstva vnútra SR je už zaregistrovaná. Kto si v nej môže urobiť vodičský preukaz a prečo vôbec vznikla?





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.