Autoškoly

Cena za získanie vodičského preukazu v Nemecku presiahla 3000 €. Koľko stojí autoškola u nás?

Na zvyšujúcich sa cenách kurzov autoškôl sa podieľajú zvýšené náklady na palivá a personál.

Pre vysoký dopyt však môžu autoškoly zvyšovať ceny neúmerne zvýšeným nákladom.
Na Slovensku si stále spravíte vodičský kurz na skupinu B aj za menej ako 800 eur, v hlavnom meste aj o 300 eur viac.
Vydané  Text: 

Používanie automobilu spravidla nie je lacnou záležitosťou, pretože okrem nákladov na palivo do celkového výpočtu nákladov musíme nevyhnutne zahrnúť aj poistenia, servis, technickú a emisnú kontrolu, spoplatnené úseky ciest a parkovanie.

Na Slovensku sa môžu motoristi tešiť aspoň z toho, že v porovnaní s ďalšími európskymi krajinami nemáme zavedenú daň z motorových vozidiel aj pre nepodnikajúce fyzické osoby, máme vskutku nízke ceny diaľničných známok a náklady na absolvovanie technickej a emisnej kontroly sú takisto cenovo dostupné.

V Nemecku majú budúci motoristi väčšie starosti. Síce môžu využívať diaľnice bezplatne, avšak náklady na získanie vodičského oprávnenia sú v porovnaní so Slovenskom nápadne vyššie. Nemecký denník Der Spiegel a noviny Welt am Sonntag informovali, že náklady na vodičský preukaz v krajine prvýkrát presiahli 3 000 eur.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Podľa správy sa cena kurzu na získanie vodičského oprávnenia na vozidlá skupiny B v roku 2023 zvýšila až o 11 percent. Čísla pochádzajú z pravidelného prieskumu Moving International Road Safety Association, asociácie európskych dopravcov a autoškôl.

Výpočet nákladov je pritom celkom presný: v celoštátnom priemere museli učiaci sa vodiči vlani zaplatiť 3 070 eur.

Väčšina začínajúcich vodičov, ktorí mali vodičský preukaz maximálne šesť mesiacov, pritom pre autoklub ADAC uviedla, že za kurz autoškoly zaplatila od 2 500 do 3 500 eur.

Pätina respondentov však uviedla rozpätie 3 500 až 4 500 eur a štyrom percentám ani toto rozpätie nestačilo.

Simulátor jazdy v autoškole. Foto: Autoškola Parobek

V Mníchove je normálnych do 4 500 eur

Má sa za to, že Mníchov je najdrahšie nemecké mesto, pokiaľ ide o životné náklady. Zodpovedá tomu aj výpočet ceny kurzu v autoškole.

Zatiaľ čo asociácia autoškôl v Hamburgu vyčíslila náklady na vodičské preukazy na 3 500 až 3 800 eur a v nemeckom Cottbuse 2300 až 2500 eur, mníchovská autoškola uvádza cenu až 4 500 eur.

Prečo stúpajú ceny kurzov autoškoly?

V Nemecku závisí celková cena kurzu od počtu požadovaných hodín praxe, ktorý sa líši od študenta k študentovi. Ak bolo potrebných veľa hodín navyše, najmä v meste, ale menej na vidieku, cena stúpa.

Hlavné faktory zvyšujúce ceny sú podľa správy zvýšené náklady autoškôl na pohonné hmoty, personál a vozidlá.

Iné faktory, ako napríklad poplatky účtované úradmi a testovacími asociáciami, sú však pevné a stabilné. TÜV a Dekra si napríklad za teoretickú skúšku účtujú iba necelých 23 eur a za praktickú časť okolo 117 eur.

Kritici tak môžu otvorene hovoriť o prehnane vysokých ziskoch autoškôl – napriek tomu autoškoly naďalej hlásia vysoký záujem ľudí o kurzy.

KIA STONIC ako vozidlo autoškoly. Foto: Autoškola Fénix Banská Bystrica

Ľudia nemajú na výber

Čísla podčiarkujú obavy, že vodičské preukazy sa čoraz viac stávajú luxusným artiklom – rovnako ako vlastníctvo auta. Podľa ADAC podiel učiacich sa vodičov, ktorí boli schopní zaplatiť si vodičský preukaz z vlastného vrecka, klesol za obdobie uplynulých troch rokov zo 47 na 22 percent. Nápomocná býva, podobne ako na Slovensku, rodina.

Inflácia však zrejme len ťažko odrádza od nutkania sadnúť si za volant. „Potreba získať vodičský preukaz je vyššia ako kedykoľvek predtým, v súčasnosti zažívame nápor na naše testovacie centrá, ktoré pracujú na vysokej kapacite,“ povedal pre „Welt am Sonntag“ Richard Goebelt z asociácie TÜV. S 1,7 milióna počiatočných a opakovaných skúšok ročne je ich počet o 200 000 vyšší ako v polovici 20. storočia.

Škoda Fabia v službách autoškoly. Foto: Autoškola Pavúk

Ceny kurzov autoškoly na Slovensku v roku 2024

Ceny kurzov autoškoly na Slovensku sú tento rok zatiaľ rovnaké alebo veľmi podobné ako v roku 2023. Zvyčajne sa cena kurzu pohybuje v rámci rozpätia 850 až 1000 eur. Niektoré autoškoly majú akciové ponuky, ktoré sú spravidla dočasné a následne sa vracajú do štandardných cien na trhu.

Napríklad:

K uvedeným cenám je obvykle potrebné pripočítať ešte dodatočné náklady v desiatkach eur.

Problém na STK pre nálepky a fólie na aute: Záleží na tom, kde nálepky sú a čo na nich je

Vyššia daň za palivo, vyšší registračný poplatok a daň z vlastníctva auta už aj pre súkromné osoby. Takéto ozdravenie financií motoristi príjmu ťažko





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »