Na Slovensko prichádza nová diaľničná známka. Aká bude jej platnosť, a koľko bude stáť?

Na Slovensku si už čoskoro budeme môcť zakúpiť nový druh diaľničnej známky.

Podobnú úpravu legislatívy vyžaduje európska smernica.
Využijú ju najmä príležitostní vodiči.
Vydané  Text: 

Motoristi využívajúci slovenské diaľnice a rýchlostné cesty si aktuálne môžu zakúpiť hneď 4 druhy diaľničných známok. Platnosť týchto známok je 10 dní, 30 dní, 365 dní alebo jeden kalendárny rok. Avšak mnohí z nich si diaľničné známky kupujú len príležitostne, a tak im nezostáva nič iné, ako si vybrať tú desaťdňovú. To by sa však už čoskoro mohlo zmeniť. Ministerstvo dopravy totiž plánuje novinku. Diaľničná známka s platnosťou na jeden deň by sa tak už čoskoro mala stať realitou.

Vyžaduje to európska smernica

Samotné sprístupnenie diaľničnej známky s dennou platnosťou, okrem viacerých motoristov prechádzajúcich cez naše územie, predpisuje aj európska legislatíva. Smernica EÚ totiž požaduje, aby všetky členské štáty mali možnosť zakúpenia diaľničnej známky s najnižšou dobou platnosti na jeden kalendárny deň. Podobné kroky už skôr avizovali aj naši susedia z Rakúska a Česka.

VIDEO: Vodičke v Brne vybuchla na aute batéria počas dopravnej špičky. Pozor! Nešlo o elektromobil…

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

K dostupnosti a možnosti kúpy nového druhu diaľničnej známky sa vyjadril odbor komunikácie Ministerstva dopravy SR. Vo svojom vyhlásení pre portál teraz.sk uvádza: „Aj táto diaľničná známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme, a tiež bude dostupná pre všetkých, teda pre domácich aj zahraničných motoristov. Cenu určí ministerstvo dopravy po dôkladnej analýze a bude v súlade s požiadavkami smernice na pomer cien krátkodobých a dlhodobých známok. Platnosť jednodňovej diaľničnej známky po zosúladení s okolitými krajinami navrhujeme na kalendárny deň.

Diaľničná známka za menej ako 10 eur

Rezort dopravy plánuje predložiť zmenu zákona o diaľničnej známke do pripomienkového konania už počas decembra. Jej cena by mala byť stanovená až neskôr. Ak sa ale pozrieme na cenníky v Rakúsku, kde tento typ známky stojí 8,60 €. V Česku, kde je za 200 CZK (8,20€), môžeme usúdiť, že podobnú cenu budeme mať aj u nás. Pripomíname, že aktuálne najlacnejšia diaľničná známka u nás stojí 12 eur. Naopak najdrahšia sú za 60 eur s platnosťou 1 kalendárny rok alebo 365 dní.

Denné diaľničné známky budú dostupné od budúceho roku v Rakúsku aj Česku

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »