Poradňa

Oplatí sa byť verný? Porovnali sme vernostné programy sietí čerpacích staníc

Siete čerpacích staníc si vedia uctiť zákazníka nielen peknými priestormi a doplnkovými službami, ale aj odmeňovaním za časté nakupovania. Majú však praktický zmysel? Zisťovali sme to za vás.

Vydané  Text: 

Každý solídny obchodník vie, že najlepší zákazník je ten, ktorý sa vracia. A aby prichádzal často, musí byť motivovaný. Nemusí ísť pritom iba o peniaze, ale aj o zážitky, pridanú hodnotu, občas obyčajný úsmev sympatickej osoby za predajným pultom. Spoliehať sa na emócie však nestačí, a tak sa siete čerpacích staníc predbiehajú v tom, ktorá ponúkne čo najviac motivácií. Zdá sa vám, že motorista jednoducho tankuje tam, kde je práve najlacnejšie? Bez debaty je to tak, avšak vďaka vernostným programom môžu získať ceny a výhody, ktoré prevážia cenu za liter paliva vyobrazenú na informačnom toteme pred benzínkou. 

Porovnali sme vernostné programy sietí čerpacích staníc na Slovensku a vedzte, že niektoré z nich nás svojou veľkorysosťou milo prekvapili. 

Ako sme hodnotili vernostné programy?

To, že masívna digitalizácia našich životov prenikla aj do sveta vernostných programov, máme za samozrejmosť. Preto väčšina sietí dnes ponúka mobilné aplikácie alebo digitálne karty, ktoré si môžete pridať do mobilných peňaženiek. 

Aplikácie spravidla ponúkajú viac ako obyčajná vernostná karta, preto sme prvýkrát hodnotili aj kvalitu ich používateľského rozhrania (UI), ich  doplnkové funkcie a online účet. A rovnako prvý raz sme hodnotili aj to, či zamestnanci čerpacej stanice pred zaplatením vyzvali na predloženie karty.

Zaujímalo nás tiež to, či sú vernostné programy progresívne, teda či zákazník vernosťou získava viac, ďalej či okrem bodovacieho systému ponúkajú aj finančné zľavy na tankovanie a nepalivový sortiment. Napokon sme vypočítali, ako sa vám čerpacia stanica odmení za nákup 100 litrov paliva, ktoré približne zodpovedajú dvom plným nádržiam osobného automobilu. Uvažujeme nad priemernou cenou palív v čase uzávierky článku 1,611 € za liter.

ORLEN

Táto najrýchlejšie rastúca sieť čerpacích staníc je úplným nováčikom, pokiaľ ide o vernostný program. Keď nám riaditeľ siete v rozhovore minulý rok povedal, že sa ORLEN mieni stať dvojkou na našom trhu, nevyhnutne musela marketingová podpora zahrnúť aj odmeňovanie zákazníkov. Počkať sa vyplatilo, aplikácia funguje spoľahlivo, rýchlo, je dôsledne zabezpečená (PIN kódom a odtlačkom prsta) a je prehľadná. Registráciou zákazník získa uvítacích 150 bodov a za každé minuté euro jeden bod, pričom body môže minúť na hot dog (150 b), 40 % zľavu na umývací program (320 b), horúci nápoj (150 b) či energetický drink (100 b). Aktuálna ponuka obsahuje 14 týchto možností. Samotný vernostný program neponúka zľavu na palivá, ale umožňuje za nazbieraných 150 bodov zadarmo získať Tankartu easy (bežne stojí 1,90 €), v rámci ktorej zákazník môže získať zľavy na tankovanie – lenže neodvíja sa od množstva natankovaného paliva, ale podľa čerpacej stanice. 

Mobilná aplikácia ORLEN aplikácia
Fyzická karta nie
Digitálna karta v mobile áno
Správa účtu cez web nie
Registrácia cez apku alebo web áno / nie
História nákupov áno (transakcie nedostupné v SR)
Progresívny zákaznícky účet nie
Zbieranie bodov 1 € = 1 bod
Uplatňovanie bodov zľavy (aj 100%) na tovar, potraviny
Zľavy na palivá nie
Zľavy na nepalivový sortiment áno
Iné výhody súťaže, navigácia k stanici
Bonus za 100 litrov paliva 161 bodov
Výzva zamestnanca na predloženie áno

Orlen má významnú pridanú hodnotu – podporu vernostného programu aj na samoobslužných staniciach. Funguje to úžasne jednoducho: po výbere sumy tankovania ukážete QR kód z aplikácie do kamery s displejom a nákup sa automaticky prekonvertuje na nové body.

OMV Smile&Drive

OMV a jeho program Smile&Drive patrí k stáliciam na našom trhu. Ponúka prepracovaný bodový odmeňovací systém a funkciu Skupinový účet pre ďalšie štyri osoby, čo je prehľadnejšia alternatíva k zdieľaniu karty. Body môžete premeniť na odmeny, ktorých je aktuálne 94 – vrátane potravín, ako plátkový syr (229 b), rustikálny chlieb (219 b) či gumené medvedíky (139 b). Malé espresso dostanete za 100 bodov, čerstvú debrecínsku bagetu za 399. Za nepotravinový tovar, ako vodu do ostrekovačov, zaplatíte body (329-449) plus doplatok 0,99 €. Body môžete uplatniť aj u partnerov, napríklad za 400 bodov dostane zľavu 12 € na vstup do aquaparku. Pre držiteľov programu je momentálne dispozícii aj zľava na palivá, a to vo vybraných časoch. Hodnotnou funkciou je darovanie bodov na dobročinné účely, napríklad pre Dobrého anjela. Mobilná aplikácia je prehľadná a umožňuje pridanie viacerých kariet do jedného profilu – môžete potom filtrovať transakcie pre každú z nich.

Mobilná aplikácia OMV MyStation na Slovensku
Fyzická karta áno
Digitálna karta v mobile áno
Správa účtu cez web áno
Registrácia cez apku / web áno / áno
História nákupov áno
Progresívny zákaznícky účet nie
Zbieranie bodov

1 liter = 1 bod

1 liter prémiového paliva = 2 body

1 € nákupu = 1 bod

1 € nákupu VIVA a umývanie = 3 body

Uplatňovanie bodov zľavy (aj 100%) na tovar, potraviny, služby, palivá, u partnerov
Zľavy na palivá áno, ale nie paušálne 
Zľavy na nepalivový sortiment áno, tovar, potraviny služby, u partnerov
Iné výhody navigácia k stanici, 
Bonus za 100 litrov paliva 100 – 200 bodov
Výzva zamestnanca na predloženie áno

Slovnaft Move

Vernostný program Move patrí k tým novším a aj najlepšie prepracovaným. Aplikácia je veľmi prehľadná a intuitívna, má svetlý aj tmavý režim, môžete uplatňovať promo kódy, digitálnu kartu si jednoducho pridáte do mobilnej peňaženky a váš účet bude s rastúcim počtom bodov stúpať do vyšších úrovní. Základnú úroveň Yellow nasleduje Silver (1500+ b), Gold (3000+ b) a VIP (6000+ b), pričom zákazníci vyšších úrovní získavajú najlepšie ponuky – napríklad zľavu až 0,10 € na liter prémiových palív, čo je medzi vernostnými programami nevídané. Okrem tejto výzvy získavajú zákazníci všeobecnú zľavu na palivá EVO Plus a uvítací darček – horúci nápoj či hot dog zadarmo. Vernosť sa vypláca, a tak sa väčšie zľavy na služby a autodoplnky uplatňujú práve pre úrovne Silver a vyššie. Zákaznícky program umožňuje zbierať body aj pri platbe palivovými kartami MOL Group GOLD/GIFT.

Mobilná aplikácia Slovnaft Move
Fyzická karta nie / možnosť použiť MOL Group Cards
Digitálna karta v mobile áno
Správa účtu cez web áno
Registrácia cez apku alebo web áno
História nákupov áno
Progresívny zákaznícky účet áno
Zbieranie bodov

50 bodov uvítací bonus

1 liter EVO = 1 bod

1 liter EVO Plus = 3 body

1 € nákupu gastro a umývanie  = 5 bodov

1 € nákupu = 3 body

1 liter vody do ostrekovačov = 10 bodov

1 liter vody do ostrekovačov zo stojana = 15 bodov

50 bodov za pozvanie priateľa

50 bodov ako darček k narodeninám

57 bodov za vyplnenie prieskumov

Uplatňovanie bodov zľavy (aj 100%) na tovar, potraviny, služby, palivá, partnerské programy
Zľavy na palivá áno
Zľavy na nepalivový sortiment áno
Iné výhody súťaže, výzvy na nákupy so zľavou, navigácia k stanici, promo kódy
Bonus za 100 litrov paliva 100 bodov
Výzva zamestnanca na predloženie áno

Shell ClubSmart

Program ClubSmart pozná azda každý motorista a má jednu vskutku užitočnú funkciu SmartPay – platbu za tankovanie priamo z aplikácie. Aplikácia rozpozná, na ktorej čerpacej stanici Shell sa nachádzate. Pokiaľ poloha nie je detegovaná automaticky, zadáte ju manuálne spoločne s číslom vášho stojanu a sumy na úhradu. Nemusíte tak chodiť platiť do prevádzky. Za nákupy zbierate body, ktoré môžete uplatniť ako 100 % zľavy na potraviny, umývací program, nepotravinový tovar vrátane značkových Shell produktov alebo body venovať na dobročinné účely. Hot dog vás bude stáť 399 bodov, káva 250 bodov, kuracie panini chorizo 499 bodov, umývací program 869 bodov. 

Mobilná aplikácia Shell
Fyzická karta áno
Digitálna karta v mobile áno
Správa účtu cez web áno
Registrácia cez apku alebo web áno / áno
História nákupov áno
Progresívny zákaznícky účet nie
Zbieranie bodov

1 liter Shell V-Power = 2 body

1 liter Shell V-Power Racing 100 = 3 body

1 € nákupu = 1 bod

Nedeľný nákup Shell V-Power = 4 body za liter 

Uplatňovanie bodov zľavy (aj 100%) na tovar, potraviny, služby
Zľavy na palivá ako kampane a možnosť premeniť si body na zľavy
Zľavy na nepalivový sortiment áno
Iné výhody zbieranie bodov cez Rentalcars.com, Booking, promo kódy
Bonus za 100 litrov paliva 200 – 400 bodov
Výzva zamestnanca na predloženie áno

Karta Tanker

Sieť čerpacích staníc Tanker má vlastný jednoduchší program Karta Tanker, ktorý sa zaobišiel aj bez mobilnej aplikácie.  Za každý natankovaný liter získate 1 bod, pričom jeden bod má potom hodnotu jedného centu. 

Mobilná aplikácia nie
Fyzická karta áno 
Digitálna karta v mobile nie 
Správa účtu cez web nie
Registrácia cez apku alebo web nie / nie
História nákupov nie
Progresívny zákaznícky účet nie
Zbieranie bodov 1 liter paliva = 1 bod
Uplatňovanie bodov 1 bod = 0,01 € na nákup
Zľavy na palivá áno
Zľavy na nepalivový sortiment áno
Iné výhody zľavové kupóny na webstránke, doplnkové akcie mimo vernostného programu
Bonus za 100 litrov paliva 100 bodov
Výzva zamestnanca na predloženie áno

TAM Bonus Karta

Sieť čerpacích staníc TAM, ktorá má 20 prevádzok na Slovensku, prevádzkuje program Bonus Karta. Ide o fyzickú kartu s bodovacím systémom, ktorý môže zákazník spravovať cez nezávislú aplikáciu Stocard – vernostné body. Nejde teda o aplikáciu samotnej siete čerpacích staníc. Výhodnou možnosťou je výmena bodov za zľavu na nákup paliva, a to 5 bodov za 0,10 € na každý natankovaný liter. Okrem toho je možné získané body použiť na nákup autodoplnkov, náradia, elektroniky či dokonca nafukovacích bazénov a elektrických kolobežiek, a to za 390 až 149-tisíc bodov, vždy s doplatkom 0,05 €. 

Mobilná aplikácia nie / používa sa Stocard – vernostné body
Fyzická karta áno
Digitálna karta v mobile nie 
Správa účtu cez web áno
Registrácia cez apku alebo web áno, až po vyzdvihnutí fyzickej karty
História nákupov nie
Progresívny zákaznícky účet nie
Zbieranie bodov áno 
Uplatňovanie bodov nákup tovarov
Zľavy na palivá áno
Zľavy na nepalivový sortiment áno
Iné výhody neuvedené
Bonus za 100 litrov paliva neuvedené
Výzva zamestnanca na predloženie áno

 

Moja Pumpa

Sieť staníc Pumpa má vytvorenú graficky pekne vypracovanú, ale nie celkom praktickú aplikáciu Moja Pumpa. Jej inštaláciou a po rýchlom zaregistrovaní sa získavate prístup k vernostnému programu. Ide o bodový systém previazaný s fyzickou alebo virtuálnou kartou. Ide o jednoduché rozhranie s vyhľadávaním najbližších staníc na mape, dnes už neaktuálnymi akciami a niekoľkými odmenami. To sú položky, ktoré získate výmenou za nazbierané body. Aplikácia má určité nedostatky, najmä nenačítava niektorý obsah. Navyše, pri nákupe tovaru a paliva za zazbierané body si Pumpa účtuje poplatok 0,01 € a výška zľavy za body môže byť nanajvýš 90 %. Za 100 bodov zákazník získava zľavu 0,50 €. Problémom tohto vernostného programu sú netransparentné obchodné podmienky.

Mobilná aplikácia Moja Pumpa
Fyzická karta áno
Digitálna karta v mobile nie
Správa účtu cez web áno
Registrácia cez apku alebo web áno / áno
Progresívny zákaznícky účet nie
Zbieranie bodov výpočet koeficientom
Uplatňovanie bodov zľava na palivá a tovary
Zľavy na palivá áno
Zľavy na nepalivový sortiment áno
Iné výhody akcie (momentálne neaktuálne)
Bonus za 100 litrov paliva výpočet koeficientom
Výzva zamestnanca na predloženie neoverené

Clubcard Tesco

Na záver netradične zaraďujeme aj Tesco. Sieť čerpacích staníc pod touto značkou zahŕňa už 17 prevádzok. Za každý natankovaný liter paliva zákazník získa 1 bod v programe Clubcard, ktorý vie po zisku aspoň 150 bodov zmeniť na poukážku na nákup sortimentu v hypermarketoch a supermarketoch tejto siete, vrátane produktov mobilného operátora Tesco mobile. 

Mobilná aplikácia Clubcard Tesco
Fyzická karta áno
Digitálna karta v mobile áno
Správa účtu cez web áno
Progresívny zákaznícky účet nie
Zbieranie bodov 1 liter = 1 bod
Uplatňovanie bodov v programe Clubcard
Zľavy na palivá nie
Zľavy na nepalivový sortiment áno, formou poukážok
Iné výhody možnosť výmeny bodov za finančné poukážky (+150 b = 1,50 €)
Bonus za 100 litrov paliva 100 bodov
Výzva zamestnanca na predloženie áno

Vyhodnotenie

Pri vernostných programoch čerpacích staníc platí pravidlo čím väčšia sieť, tým lepšia ponuka. Najväčšie a najznámejšie siete Slovnaft, ORLEN, Shell a OMV ponúkajú programy, ktoré pri pravidelnom využívaní prinesú menšie výhody. Finančná úspora sa počíta nanajvýš v eurách a do značnej miery tieto zvýhodnenia limitujú obchodné podmienky, motoristov však poteší, že si môžu z času na čas zadarmo zadovážiť kávu, hot dog alebo za lacnejšie získať vybrané produkty. Silným motivujúcim faktorom k lojalite sú tiež kampane, ktoré siete robia pre členov vernostných programov.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.