Štatistiky odhalili, ktorú značku áut preferujú bežní Slováci. Poznáme aj najpredávanejšie SUV u nás

**Ktorú automobilku majú Slováci najradšej? Ktorú považujú za najdôveryhodnejšiu a najspoľahlivejšiu?** Odpovede na tieto otázky sa budú vždy líšiť v závislosti od toho, aká metodika sa použila na prieskum a koho sa dopytujete. Jedným z objektívnych ukazovateľov obľúbenosti automobilových výrobcov je, ako dobre vedia obstáť v konkurečnom boji s inými značkami. Na Slovensku sa počas roka 2021 predalo celkovo… Prečítať celé
Vydané  Text: 

**Ktorú automobilku majú Slováci najradšej? Ktorú považujú za najdôveryhodnejšiu a najspoľahlivejšiu?** Odpovede na tieto otázky sa budú vždy líšiť v závislosti od toho, aká metodika sa použila na prieskum a koho sa dopytujete. Jedným z objektívnych ukazovateľov obľúbenosti automobilových výrobcov je, ako dobre vedia obstáť v konkurečnom boji s inými značkami. Na Slovensku sa počas roka 2021 predalo celkovo 75 500 nových osobných automobilov kategórie M1. [Štatistiky predaja vozidiel v roku 2021](https://www.autoviny.sk/novinky/123252/matusek-stavame-sa-srotoviskom-europy-novych-aut-sa-predalo-menej-starych-jazdeniek-sa-doviezlo-raz-tolko-co-predtym) podľa ZAP SR sme zverejnili včera a hoci trh mierne poklesol, samotný počet registrácií nových vozidiel všetkých kategórií vyrástol o 2,87 percenta. Aj vyhliadky Zväzu automobilového priemyslu na rok 2022 sú prevažne priaznivé, hoci prezident aj viceprezident zväzu upozorňujú, že dopyt po nízkoemisných automobiloch stále výrazne zaostáva za európskym priemerom. Najväčší nárast zákazníckeho dopytu bol po automobiloch karosérie SUV, čo nie je prakvapením. Ide o trend niekoľkých posledných rokov, z ktorého automobilky úspešne ťažia. **Najpredávanejším SUV na Slovensku v roku 2021 bol Hyundai Tucson**. S 2 299 predanými kusmi sa dokonca stal piatym najpredávanejším modelom osobného automobilu vôbec. Najpredávanejším Hyundaiom ako takým je však model i30 (3 479 ks).
Pre automobilku Hyundai bol rok 2021 na Slovensku celkom úspešný. Značka u nás predala celkovo 8 150 kusov nových vozidiel, vďaka čomu bola kórejská automobilka druhou najpredávanejšou značkou na Slovensku s trhovým podielom 9,71 percenta. Hyundai tiež opätovne potvrdil svoju mimoriadnu obľubu u súkromných zákazníkov, keď sa s 3 991 vozidlami stal s prehľadom najpredávanejšou značkou u „bežných Slovákov“. Takmer každé šieste auto, ktoré si Slovenky a Slováci ako fyzické osoby v uplynulom roku vybrali, malo na kapote logo Hyundai. V segmente súkromnej klientely tak získala kórejská automobilka podiel na predaji vyše 16 percent. ### Aká metodika, také výsledky Pred niekoľkými týždňami sme priniesli správu, v ktorej sme informovali o vyhodnotení ankety o [najdôveryhodnejšiu značku automobilov](https://www.autoviny.sk/novinky/123152/bola-vyhlasena-najdoveryhodnejsia-znacka-aut-na-slovensku-suhlasite-s-vysledkom-prieskumu). V tejto verejnej ankete s prehľadom zvíťazila značka Škoda.

Mnohé [prieskumy spokojnosti a spoľahlivosti](https://autoviny.sk/obsah/znacka/spolahlivost) zasa nahrávajú značkám ako [Toyota](https://autoviny.sk/obsah/znacka/toyota) a [Lexus](https://autoviny.sk/obsah/znacka/lexus), čo tieto spoločnosti tiež v patričnej miere využívajú na svoju pozitívnu propagáciu.

Hľadáte naozaj spoľahlivé auto? Rebríček What Car? zverejnil porovnanie značiek áut, odpovedalo 16-tisíc motoristov

V každoročnom prieskume motoristického časopisu What Car? si Lexus udržal status najspoľahlivejšej značky. Vodiči ocenili kvalitu a trvanlivosť značky, ako aj výnimočnú starostlivosť o zákazníka. Prieskumu sa zúčastnilo viac ako 16-tisíc vodičov a majiteľov áut.

Pokiaľ ide o [spoľahlivosť automobilov](https://autoviny.sk/obsah/znacka/spolahlivost), tá sa skúma na celom svete, nielen u nás. Napríklad za najspoľahlivejšie jazdené auto Američania nedávno vybrali [Kia Rio](https://autoviny.sk/obsah/znacka/kia-rio), ktorého test sme nedávno aktualizovali s veľkým čitateľským úspechom.

TEST KIA RIO 1.0 T-GDi: Najspoľahlivejšie jazdené auto s najlacnejším servisom

Hľadáte auto, ktoré bude spoľahlivé a lacné na ďalší servis? Obyčajne majú povesť výbornej spoľahlivosti japonské autá, lenže ani tie kórejské nie sú o nič horšie. Naopak, jedno také koncom minulého roka získalo ocenenie práve za tieto kvality.

Inzercia

Advertisement

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.