Mazda MX-5: O 10 cm kratšia a o 100 kg ľahšia

MX-5 tento rok oslavuje 25 rokov od uvedenia prvej generácie. Tým najväčším darčekom je dnešná premiéra novej, v poradí už štvrtej generácie.
Vydané  Text: 
Nová MX-5 je menšia, skrátila sa o 10 cm na 3 915 mm, ale zároveň je o centimeter širšia (1 730 mm). Rázvor 2 315 mm je len o 15 mm kratší ako v predchádzajúcej generácii. Hlavné je ale zníženie hmotnosti, vďaka konštrukčným princípom Skyactiv ubrali inžinieri rovný metrák! Áno, MX-5 je ďalším prírastkom do rodiny modelov Skyactiv. Tá už dnes zahŕňa crossover CX-5, sedan a kombi Mazda 6, hatchback a sedan Mazda 3 a čoskoro sa pridá aj malá Mazda 2 novej generácie. Štvrté vydanie MX-5 s týmito autami zdieľa motor aj ďalšie časti, zároveň je ale verné klasickej koncepcii: pozdĺžne uložený motor poháňa zadné kolesá. Štvorvalec sa naviac presunul viac dozadu, takže sa nachádza až za prednou nápravou, blízko ťažiska vozidla. Z ostatných modelov Mazda už poznáme multimediálny systém MZD Connect alebo precízne riadenie s elektrickým posilňovačom. V dnešnej dobe neustáleho zväčšovania kolies prekvapí informácia, že základom budú v MX-5 šestnástky s pneumatikami 195/50. Prevodovka bude vždy šesťstupňová manuálna, motory benzínové štvorvalce Skyactiv-G. Presnejšie špecifikácie zatiaľ Mazda tají, už skôr sa ale objavili informácie, že roadster dostane ladenú verziu motorov 1,5 l a 2,0 l z novej Mazdy 3.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!