Tipy na výlety v Česku: Tajomstvá pevností

Nahliadnite spolu s nami do tajuplných podzemných priestorov pevností. Bude to zážitok nielen pre malých návštevníkov, ale aj ich rodičov.
Vydané  Text: 
> Viac zaujímavostí o Česku si prečítate na www.kudyznudy.cz ### Pevnosť Terezín **najväčšia zachovaná pevnosť v Českej republike**
PEVNOST TEREZÍN | Foto: archív CzechTourism
Jedným zo svetových unikátov Terezína v Ústeckom kraji je jeho opevnenie, ktoré sa ako jedno z mála zachovalo do dnešných dní a to takmer v nepoškodenom stave. Meno dostala táto pevnosť po Márii Terézii, pričom základný kameň bol slávnostne položený v roku 1780 samotným cisárom Jozefom II. Pri výstavbe museli byť vysťahované dve dediny a dokonca presunuté ústie rieky Ohře. Pevnosť Terezín sa skladá z troch navzájom prepojených obranných systémov. Ako fungovali? Dozviete sa počas prehliadky, keď za svitu lampášov prejdete celým opevnením až hlboko do spletitých podzemných chodieb. ### Pevnosť Josefov v Jaroměři **najrozsiahlejší komplex pevnostných podzemných chodieb v Česku**
PEVNOST JOZEFOV V JAROMĚŘI | Foto: archív CzechTourism
Prehliadka Josefova vás zavedie priamo do srdca barokovej pevnosti vybudovanej v rokoch 1780 – 1787 a pomenovanej podľa cisára Jozefa II. V dobe svojho vzniku predstavovala **najrozsiahlejší podzemný komplex v Európe**.
Podzemný labyrint chodieb meria takmer 45 kilometrov. Vojaci slúžiaci v pevnosti museli prostredie poznať natoľko dobre, aby sa v ňom vedeli pohybovať aj v úplnej tme. Už od počiatku začatia stavby bola pevnosť koncipovaná ako samostatné pevnostné mesto. V prípade napadnutia bolo pripravené túto dominantu brániť až 12 000 vojakov, k čomu však nikdy nedošlo.
PEVNOST JOZEFOV V JAROMĚŘI, podzemné chodby | Gerald Blondy | Foto: archív CzechTourism
Dnes je z pevnosti najväčšia turistická atrakcia mesta Jaroměř v Královohradeckom kraji. Počas prehliadky sa prejdete podzemnými chodbami i po nadzemných častiach opevnenia, navštíviť môžete aj lapidárium s originálmi sôch od M. B. Brauna a samotné pevnostné mesto ### Areál čs. opevnenia Hlučín-Darkovičky **európsky cenená ukážka obranného systému**
AREÁL CS. OPEVNENIA HLUČÍN-DARKOVIČKY | Foto: Panoramas
Alej, Obora a Orol, takto poeticky sa volajú pevnosti, ktoré tvorili opevnenie Československa pri Darkovičkách neďaleko Hlučína. Tieto bunkre sú súčasťou expozície Slezského zemského múzea v Opave. Jeho pracovníkom sa podarilo zo zničených zvyškov bunkrov vytvoriť dnešnú európsky cenenú ukážku obranného systému, ktorý sa podarilo vybudovať v rokoch 1935 až 1938. Celý objekt je zaradený do Technotrasy, ktorá vás prevedie po technických pamiatkach Moravskosliezskeho kraja. > Viac zaujímavostí o Česku si prečítate na www.kudyznudy.cz




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!