Väčšina vodičov vraj nepozná význam 15 kontroliek z palubnej dosky, ukázal prieskum

Prieskumu sa zúčastnilo viac ako dvetisíc vodičov z európskych krajín vrátane Slovenska.
Vydané  Text: 
### Autá majú stále viac funkcií – a teda aj kontroliek **Poznať dopravné predpisy nestačí**. Ako vodič automobilu máte povinnosť vedieť ho riadne obsluhovať, a to znamená **poznať aj všetky ikony, ktoré sa objavujú na prístrojovom paneli** pred volantom. Zatiaľ čo mnohé z nich sú pre svoju jednoduchosť a názornosť dobre známe každému, ako indikátor nedostatku paliva, stretávacie a diaľkové svetlomety, smerové svetlá, porucha motora a batérie, s inými môžu mať vodiči problém. Dôvod nemusí spočívať iba v ich neochote poznať vlastné vozidlo, ale aj vo fakte, že automobily sú čoraz modernejšie, majú stále viac funkcií a pri prechode do nového vozidla, napríklad aj s iným druhom pohonu, už vodič jednoducho stratí prehľad a krok s dobou. Automobily s elektrickým alebo hybridným pohonom používajú niekoľko takých kontroliek (indikátorov), ktoré sú pre vodičov benzínových a naftových áut celkom cudzie. Z rozsiahleho medzinárodného prieskumu firmy [Confused.com](https://www.confused.com/car-insurance) najnovšie vyplynulo, že európski vodiči majú skutočne problém rozpoznávať kontrolky na prístrojovej doske nových áut. Vraj až 80 percent aktívnych vodičov zlyháva v identifikácii kontroliek, ktoré sa objavujú v elektrických automobiloch, **častokrát však nemajú dostatočnú vedomosť ani o tých, ktoré sa vyskytujú aj v tých benzínových a naftových autách**. „Nepochopenie alebo ignorovanie indikátorov na palubnej doske môže byť pre vodičov drahá chyba. Symboly ako nízka úroveň nabitia batérie a upozornenie na airbag by ste mali vždy brať vážne a ich správna identifikácia je nevyhnutná pre vašu bezpečnosť a bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky,“ sumarizuje zistenia štúdie jej autor. ### Kontrolky, ktoré vodiči nepoznali najčastejšie
Najčastejšie nerozpoznané indikátory (kontrolky) objavujúce sa v autách s hybridným alebo elektrickým pohonom
Najčastejšie nerozpoznané indikátory (kontrolky) objavujúce sa v autách bez ohľadu na druh pohonu
## čo znamenajú ikony v aute ## čo znamenajú kontrolky v aute




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!