Väčšina vodičov vraj nepozná význam 15 kontroliek z palubnej dosky, ukázal prieskum

Prieskumu sa zúčastnilo viac ako dvetisíc vodičov z európskych krajín vrátane Slovenska.
Vydané  Text: 
### Autá majú stále viac funkcií – a teda aj kontroliek **Poznať dopravné predpisy nestačí**. Ako vodič automobilu máte povinnosť vedieť ho riadne obsluhovať, a to znamená **poznať aj všetky ikony, ktoré sa objavujú na prístrojovom paneli** pred volantom. Zatiaľ čo mnohé z nich sú pre svoju jednoduchosť a názornosť dobre známe každému, ako indikátor nedostatku paliva, stretávacie a diaľkové svetlomety, smerové svetlá, porucha motora a batérie, s inými môžu mať vodiči problém. Dôvod nemusí spočívať iba v ich neochote poznať vlastné vozidlo, ale aj vo fakte, že automobily sú čoraz modernejšie, majú stále viac funkcií a pri prechode do nového vozidla, napríklad aj s iným druhom pohonu, už vodič jednoducho stratí prehľad a krok s dobou. Automobily s elektrickým alebo hybridným pohonom používajú niekoľko takých kontroliek (indikátorov), ktoré sú pre vodičov benzínových a naftových áut celkom cudzie. Z rozsiahleho medzinárodného prieskumu firmy [Confused.com](https://www.confused.com/car-insurance) najnovšie vyplynulo, že európski vodiči majú skutočne problém rozpoznávať kontrolky na prístrojovej doske nových áut. Vraj až 80 percent aktívnych vodičov zlyháva v identifikácii kontroliek, ktoré sa objavujú v elektrických automobiloch, **častokrát však nemajú dostatočnú vedomosť ani o tých, ktoré sa vyskytujú aj v tých benzínových a naftových autách**. „Nepochopenie alebo ignorovanie indikátorov na palubnej doske môže byť pre vodičov drahá chyba. Symboly ako nízka úroveň nabitia batérie a upozornenie na airbag by ste mali vždy brať vážne a ich správna identifikácia je nevyhnutná pre vašu bezpečnosť a bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky,“ sumarizuje zistenia štúdie jej autor. ### Kontrolky, ktoré vodiči nepoznali najčastejšie
Najčastejšie nerozpoznané indikátory (kontrolky) objavujúce sa v autách s hybridným alebo elektrickým pohonom
Najčastejšie nerozpoznané indikátory (kontrolky) objavujúce sa v autách bez ohľadu na druh pohonu
## čo znamenajú ikony v aute ## čo znamenajú kontrolky v aute




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.