Neprehliadnite: Od dnes už spoločnosť Daimler AG neexistuje a slovenský Mercedes má nového riaditeľa

(Aktualizované) Od 1. februára 2022 sa nová spoločnosť Mercedes-Benz Group AG zaoberá výrobou a predajom osobných automobilov nemeckého koncernu. Je v tom viac ako len zmena názvu.
Vydané  Text: 
Pre ľudí z brandže to nie je žiadne prekvapenie, no aj tak ide o prelomový moment. Skupina Daimler zanikla a **znovu sa zrodil Mercedes-Benz**. Cieľom tejto operácie je **oddeliť biznis s úžitkovými vozidlami od osobných áut a malých dodávok** a dodať tak najsexi automobilovej značke na suverénnosti. Valné zhromaždenie akcionárov túto myšlienku ocenilo. Mercedes napokon zopakoval príbeh z roku 1926, keď dvaja automobiloví priekopníci spojili svoje sily a spoločnosti Daimler-Motoren-Gesellschaft a Benz & Cie. vytvorili novú: **Mercedes-Benz** . Mercedes sa tak aspoň čiastočne oslobodil spod pút klasického automobilizmu. Ešte predtým, v roku 2021, Daimler Truck Holding AG debutoval na frankfurtskej burze, spoločnosť zahŕňa nákladné autá a autobusy. Nová spoločnosť kótovaná na burze Mercedes-Benz Group AG v nej má menšinový podiel (35 %). ### Nová spoločnosť Mercedes-Benz Group AG má pod svojimi krídlami viacero značiek **Mercedes-Benz Group AG** združuje automobilové značky koncernu: Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach a Mercedes-EQ. Skôr či neskôr sa všetky stanú elektrickými, čo sa však nemusí nevyhnutne stať pri úžitkových vozidlách. Zároveň sa zmenil názov spoločnosti **Mercedes-Benz Mobility** (z Daimler Mobility), ktorú Mercedes vlastní od roku 1990 a ktorá sa nezaoberá produktmi a službami súvisiacimi s mobilitou.

Test Mercedes-Benz eScooter: Ani len elektrickú kolobežku nespravia priemernou

Ak hľadáte skutočne dobrú kolobežku, neprekvapivo ju nájdete v ponuke značky Mercedes-Benz. Jazdil som ju týždeň, hoci fanúšikom e-kolobežiek nie som, presvedčila?

Mercedes chce týmto spôsobom **zdôrazniť svoj obrat k elektromobilite a softvéru**, na ktorom pracoval v priebehu posledných rokov. Vďaka tomu bude pre neho jednoduchšie obstáť proti novým konkurentom, ktorí sú zbavení záťaže v podobe spaľovacích áut. Zmena názvu však teraz hrá v prospech spoločnosti, pretože **podľa prieskumov je Mercedes najhodnotnejšou automobilovou značkou na svete**. V roku 2021 mala hodnotu 50 miliárd dolárov a bola na 8. mieste v rebríčku Interbrand. Trhová kapitalizácia spoločnosti je približne 75 miliárd eur. Jej názov sa zmenil, ale prezident zostal rovnaký – ostáva ním švédsky manažér **Ola Källenius**. Do tejto funkcie bol vymenovaný v roku 2019. Spolu s novým názvom sa objavila aj nová skratka spoločnosti na burze. Nemecký index DAX teraz namiesto DAI ukazuje na **MBG**. Podľa predpovedí sa mu darí, hoci [Google si na nový názov ešte musí zvyknúť](https://www.google.com/finance/quote/DAI:BIT). **AKTUALIZÁCIA 15:56 hod.:** ### Oliver Zink sa stáva novým generálnym riaditeľom Mercedes-Benz Slovakia **Florian Wedler** (45), v súčasnosti zastávajúci pozíciu dočasného generálneho riaditeľa a finančného riaditeľa spoločnosti **Mercedes-Benz Slovakia** (MBSK), dnes odovzdáva svoj mandát a opäť sa plne zameria na pozíciu finančného riaditeľa (CFO). **Oliver Zink** (51), bývalý vedúci služieb zákazníkom značky Mercedes-Benz v susednom Maďarsku, preberá funkciu generálneho riaditeľa (CEO) k 1. februáru 2022.
Oliver Zink, nový CEO Mercedes-Benz Slovakia od 1. februára 2022

Rozhovor s Robertom Hatalom o Mercedese EQS: Má zmysel kúpiť luxusný elektromobil namiesto tradičnej limuzíny?

EQS od značky Mercedes-EQ už nie je potrebné zvlášť predstavovať, ale má význam povedať si viac o tom, čo obnáša jeho vlastníctvo a aké sú praktické skúsenosti s jeho používaním.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!