Neprehliadnite: Od dnes už spoločnosť Daimler AG neexistuje a slovenský Mercedes má nového riaditeľa

(Aktualizované) Od 1. februára 2022 sa nová spoločnosť Mercedes-Benz Group AG zaoberá výrobou a predajom osobných automobilov nemeckého koncernu. Je v tom viac ako len zmena názvu.
Vydané  Text: 
Pre ľudí z brandže to nie je žiadne prekvapenie, no aj tak ide o prelomový moment. Skupina Daimler zanikla a **znovu sa zrodil Mercedes-Benz**. Cieľom tejto operácie je **oddeliť biznis s úžitkovými vozidlami od osobných áut a malých dodávok** a dodať tak najsexi automobilovej značke na suverénnosti. Valné zhromaždenie akcionárov túto myšlienku ocenilo. Mercedes napokon zopakoval príbeh z roku 1926, keď dvaja automobiloví priekopníci spojili svoje sily a spoločnosti Daimler-Motoren-Gesellschaft a Benz & Cie. vytvorili novú: **Mercedes-Benz** . Mercedes sa tak aspoň čiastočne oslobodil spod pút klasického automobilizmu. Ešte predtým, v roku 2021, Daimler Truck Holding AG debutoval na frankfurtskej burze, spoločnosť zahŕňa nákladné autá a autobusy. Nová spoločnosť kótovaná na burze Mercedes-Benz Group AG v nej má menšinový podiel (35 %). ### Nová spoločnosť Mercedes-Benz Group AG má pod svojimi krídlami viacero značiek **Mercedes-Benz Group AG** združuje automobilové značky koncernu: Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach a Mercedes-EQ. Skôr či neskôr sa všetky stanú elektrickými, čo sa však nemusí nevyhnutne stať pri úžitkových vozidlách. Zároveň sa zmenil názov spoločnosti **Mercedes-Benz Mobility** (z Daimler Mobility), ktorú Mercedes vlastní od roku 1990 a ktorá sa nezaoberá produktmi a službami súvisiacimi s mobilitou.

Test Mercedes-Benz eScooter: Ani len elektrickú kolobežku nespravia priemernou

Ak hľadáte skutočne dobrú kolobežku, neprekvapivo ju nájdete v ponuke značky Mercedes-Benz. Jazdil som ju týždeň, hoci fanúšikom e-kolobežiek nie som, presvedčila?

Mercedes chce týmto spôsobom **zdôrazniť svoj obrat k elektromobilite a softvéru**, na ktorom pracoval v priebehu posledných rokov. Vďaka tomu bude pre neho jednoduchšie obstáť proti novým konkurentom, ktorí sú zbavení záťaže v podobe spaľovacích áut. Zmena názvu však teraz hrá v prospech spoločnosti, pretože **podľa prieskumov je Mercedes najhodnotnejšou automobilovou značkou na svete**. V roku 2021 mala hodnotu 50 miliárd dolárov a bola na 8. mieste v rebríčku Interbrand. Trhová kapitalizácia spoločnosti je približne 75 miliárd eur. Jej názov sa zmenil, ale prezident zostal rovnaký – ostáva ním švédsky manažér **Ola Källenius**. Do tejto funkcie bol vymenovaný v roku 2019. Spolu s novým názvom sa objavila aj nová skratka spoločnosti na burze. Nemecký index DAX teraz namiesto DAI ukazuje na **MBG**. Podľa predpovedí sa mu darí, hoci [Google si na nový názov ešte musí zvyknúť](https://www.google.com/finance/quote/DAI:BIT). **AKTUALIZÁCIA 15:56 hod.:** ### Oliver Zink sa stáva novým generálnym riaditeľom Mercedes-Benz Slovakia **Florian Wedler** (45), v súčasnosti zastávajúci pozíciu dočasného generálneho riaditeľa a finančného riaditeľa spoločnosti **Mercedes-Benz Slovakia** (MBSK), dnes odovzdáva svoj mandát a opäť sa plne zameria na pozíciu finančného riaditeľa (CFO). **Oliver Zink** (51), bývalý vedúci služieb zákazníkom značky Mercedes-Benz v susednom Maďarsku, preberá funkciu generálneho riaditeľa (CEO) k 1. februáru 2022.
Oliver Zink, nový CEO Mercedes-Benz Slovakia od 1. februára 2022

Rozhovor s Robertom Hatalom o Mercedese EQS: Má zmysel kúpiť luxusný elektromobil namiesto tradičnej limuzíny?

EQS od značky Mercedes-EQ už nie je potrebné zvlášť predstavovať, ale má význam povedať si viac o tom, čo obnáša jeho vlastníctvo a aké sú praktické skúsenosti s jeho používaním.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.