Nechceli sme dobré autá, tak ich Kia robí pre USA. Nový Stinger 2022 je úchvatný stroj pre náročných

Toto je úplne nová Kia Stinger pre modelový rok 2022. V predaji bude aj v špeciálnej edícii Scorpion, ale zrejme nie pre Európu.
Vydané  Text: 
Európsky automobilový trh sa mení a hoci mimoeurópske značky zohrávajú podstatnú úlohu v jeho napredovaní, samotní Európania evidentne stále nie sú dostatočne mentálne pripravení na to, aby sa sa zriekli doktríny „nemecké je lepšie“. Platí to pre akýkoľvek typ automobilov, že aj automobilky s kapitálom mimo geografickej Európy vedia robiť a aj robia dobré automobily, od malých hatchbackov po veľké SUV. Sú medzi nimi aj športové sedany, ku ktorým sa zaraďuje aj Kia Stinger GT (hoci vyhotovenie jeho piatych dverí je v štýle liftback). Napriek tomu, že záujem o toto vozidlo nespĺňal očakávania, Kia dala vozidlu šancu osloviť opäť tým, že minulý rok v auguste avizovala jeho modernizáciu. Značka však už špekulovala o tom, že novú verziu na európsky trh ani neuvedie. A teraz prichádza svojím spôsobom ďalšia modernizácia, avšak zdá sa, že skutočne len pre severoamerické trhy – USA a Kanadu.
> [Všetko o značke KIA od Autoviny.sk](https://autoviny.sk/obsah/znacka/kia) **Nová Kia Stinger 2022** teda prichádza s inováciami pre severoamerické trhy vo vonkajšom vzhľade i v interiéri. Nejedná sa o novú generáciu, ale o modernizáciu, facelift. **Zvonka sa jedná o úpravu predných LED svetlometov** s novým svetelným podpisom denného svietenia, esteticky vylepšené zadné LED svetlá vrátane LED smeroviek, nové 18- a 19-palcové disky kolies a vizuálne atraktívnejšie koncovky výfuku.
V prípade verzie Scorpion bude kladený ešte väčší dôraz na športové detaily, napríklad zadný spojler.
**Interiér ponúkne vylepšené detaily**, ako čierne a chrómové akcenty na palubovke, novú grafiku na paneloch dverí či ambientné osvetlenie. Všimnite si tiež skoro bezrámové vyhotovenie 10,25-palcového stredového displeja s novým infotainmentom, ktorý Stinger ponúka aj na Slovensku.
Pred vodičom je štandardne umiestnený prístrojový panel kombinujúci analógové ukazovatele so 4,2-palcovým stredovým displejom, vo vyššej výbave bude k dispozícii kompletne digitalizovaný 7-palcový panel. Automobil ponúkne moderné služby online konektivity UVO a pokročilý balíček hardvéru a softvéru pre asistovanú jazdu Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) s bezpečnostnými funkciami. Azda najdominantnejšou inováciou je ale tá na volante a prednej kapote – **nové logo značky Kia**. Všimnite si, že po novom už nie je logo osadené do oválneho základu, ale je tvorené celistvým kusom kovu, zrejme hliníka. Na kapote mierne vystupuje, zatiaľ čo na volante je skôr mierne vnorené.
Novinka bude na tamojších trhoch v predaji v štyroch východiskových úrovniach výbavy, GT-Line, GT1, GT2 a Scorpion, ktorá príde do predaja neskôr tento rok. Základnou motorizáciou je tá s preplňovaným 2,5-litrovým benzínovým štvorvalcom s max. výkonom 224 kW (300 koní) a akceleráciou 0-100 km/h za ~5,3 sekundy. V základe má auto pohon zadných kolies, za príplatok bude aj k dispozícii aj pohon všetkých. Druhou možnosťou bude benzínový 3,3L V6 s max. výkonom 274 kW (368 koní) s pohonom zadných alebo všetkých kolies.

Nový Stinger prináša prekvapenie, ruší všetky motory okrem jedného – toho najlepšieho

Ak ste si doteraz nekúpili Stinger za menej ako 38-tisíc, rýchlo si ho rezervujte. Facelift bude lepší, ale aj drahší.

[GALLERY id=31390]




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!