Spravila z nás korona lepších vodičov?

Na našich cestách zomiera stále veľa ľudí. Ako sme na tom s porovnaní s minulým rokom?
Vydané  Text: 
Počet nehôd mierne stúpol. Mierne, ale stúpol. Na našich cestách sa v sledovanom období (január až júl) stalo 1164 nehôd (plus 4). Ak si myslíte, že štatistike kraľuje Bratislavský kraj kde je doprava najhustejšia, mýlite sa. Prvé miesto patrí Prešovskému kraju (212), druhý je Žilinský kraj (172) a tretí Bratislavský kraj (149). Najlepšie je na tom Trenčiansky kraj (96), čo je v porovnaní s Prešovským krajom skutočne zásadný rozdiel. **Pribudlo 24 krížov** Dôvod na spokojnosť však v Trenčianskom kraji nemajú. Napriek tomu, že mali v sledovanom období najmenej nehôd, vedú ten najhorší rebríček – v počte usmrtených osôb. Na našich cestách celkom zahynulo už 24 osôb (plus 1), až 6 z nich bolo práve v Trenčianskom kraji. Je zaujímavé, že v Bratislavskom kraji to bola iba polovica (3). Pozitívnejšia už je štatistika počtu ťažko (84 vs. 101) aj ľahko (484 vs. 493) zranených osôb, kde v obidvoch prípadoch nastalo výrazné zlepšenie. **Kde sa pije najviac?** Alkohol bol príčinou nehody v 130 prípadoch. Je potešiteľné, že v tomto parametre nastalo mierne zlepšenie (mínus 3). A kde si na pevnú ruku vypili vodiči najčastejšie. Ak šípite východnejšie kraje ste na omyle. Najviac opitých vodičov si za volant sadlo a spôsobilo nehodu v Žilinskom (22) a Trnavskom (21) kraji. Štatistika hovorí, že najviac si polepšil Trenčiansky (mínus 8), Košický (mínus 5) a Prešovský (mínus 4) kraj. **Rýchlo až zbesilo** Áno, jazdíme stále veľmi rýchlo. Nedovolená rýchlosť bola dôvodom 156 nehôd (medziročne plus 26!). A v ktorom kraji sa jazdí najrýchlejšie? Nuž hlavné mesto je opäť hlboko v poli porazených (15). Prvé miesto patrí Prešovskému kraju (25), nasledovaný Banskobystrickým (23), Nitrianskym (22) a Žilinským (21). V tomto parametre si medziročne polepšili iba v Trenčianskom kraji (mínus 3). Výsledky hovoria, že hoci sa počas posledných mesiacov jazdilo podstatne menej, na štatistikách nehodovosti to nevidno. Prázdnejšie cesty teda boli skôr výzvou jazdiť rýchlejšie a menej opatrne.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!