Šéf VW ostro skritizoval EÚ pre jej emisné normy

Spravodlivý hnev na bruselský diktát alebo rozumné zhodnotenie blízkej budúcnosti? Vyjadrenia šéfa VW obsahujú oboje, správnou cestou bude dialóg a nachádzanie kompromisov, nie autoritárske populistické nariadenia.
Vydané  Text: 
Herbert Diess je generálnym riaditeľom koncernu VW (Foto: Wikimedia Commons/RudolfSimon)
* Herbert Diess je generálnym riaditeľom koncernu VW od apríla tohto roku, nahradil Matthiasa Müllera; * okrem riadenia koncernu dohliada aj na vývoj nových modelov a technológií; * kritizuje stále náročnejšie emisné normy z dielne EÚ; * predpovedá výrazne negatívny scenár ako dôsledok týchto opatrení; Nové nariadenia Európskej únie o znižovaní emisií dopravy do roku 2030 sú natoľko drastické a zásadné, že negatívne ovplyvnia nielen nemecké automobilky, ale aj mestá, ktoré sú od výroby automobilov závislé. Tvrdí to Herbert Diess, generálny riaditeľ koncernu Volkswagen, pričom európske obmedzenia kladie do súvislosti s ohrozením až stoviek tisíc domácich pracovných miest a, paradoxne, zvýšením emisií oxidu uhličitého. Dôvod je jednoduchý. Diess vo svojom vyjadrení, ktoré postupne zdieľajú všetky významné motoristické magazíny, hovorí o zásadnej zmene štruktúry portfólia spoločnosti Volkswagen. Aby firma spĺňala moderné nároky na emisné normy, bude musieť do roku 2030 predávať až 30 percent elektromobilov. Ide o mimoriadne vysoké číslo, v praxi fakticky nereálne.
Diess okrem toho pripomína, že na starom kontinente sa dodnes na výrobu elektrickej energie využívajú zastaralé procesy – spaľovanie fosílnych palív. Elektromobily by mali po ich plánovanom rozšírení predstavovať významnú časť spotreby elektrickej energie, takže uhlíková stopa elektromobilov by mohla byť podľa niektorých odhadov ešte vyššia ako u konvenčných vozidiel so spaľovacím motorom. Generálny riaditeľ spoločnosti Volkswagen okrem toho stavia nové nariadenia do negatívnej súvislosti aj s pracovnými miestami. Pripomína mestá ako Detroit či Turín a dodáva, že zatiaľ čo priemerný spaľovací motor sa skladá z asi 1 200 dielov, ten elektrický iba z 200. To znamená, že automobilky nebudú potrebovať toľko času a ľudskej pracovnej sily na výrobu motorov, čo sa premietne do zamestnanosti a v konečnom dôsledku aj ekonomiky krajín. Nehovoriac o tom, že výrobu akumulátorov by musel Volkswagen presunúť do zámoria. Iba v Nemecku by regulácie emisií mohli negatívne ovplyvniť až 600-tisíc zamestnancov. O dopade na slovenskú zamestnanosť a ekonomiku, ktoré sú od zahraničných automobiliek priamo závislé, nechceme ani len špekulovať. Tvrdé slová riaditeľa koncernu ďalej pripomínajú, že súčasné nemecké automobilky majú asi iba 50-percentnú šancu na prežitie nasledovných dekád, ak nezačnú s významnou transformáciou.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!