Máme exkluzívne fotky najrýchlejšieho auta sveta Aussie Invader 5R! Tipnite si, akú má maximálnu rýchlosť a spotrebu

Spotreba paliva najvýkonnejšieho automobilu sveta Aussie Invader 5R vás doslova a do písmena šokuje. Nás šokovala tiež. Čítajte článok a sledujte živé fotky od nášho dopisovateľa z Austrálie.
Vydané  Text: 

Austrálčan Rosco McGlashan je k naplneniu svojho sna stať sa najrýchlejším mužom na Zemi bližšie ako kedykoľvek predtým.

Od svojich 12 rokov Rosco McGlashan sníva o tom, že raz bude najrýchlejším človekom na planéte. Dnes, o 50 rokov neskôr, počas tohto ročnéhoautosalónu v západoaustrálskom Perthe, predstavil širokej verejnosti automobil navrhnutý a skonštruovaný s cieľom pokoriť magickú hranicu **1000 mph (1600 km/h – Mach 1.4)**.

Aussie Invader 5R, historicky najvýkonnejší automobil, aký bol kedy skonštruovaný, je výsledkom 10-ročného úsilia tímu zanietených dobrovoľníkov a množstva sponzorov. Tento evolučný nasledovník predchádzajúcich modelov Invader II a Invader III, s ktorými sa Rosco pokúšal prekonať suchozemské rýchlostne rekordy v 90. rokoch minulého storoči a kedy aj dosiahol svoj austrálsky rýchlostný rekord 802 km/h (500 mph), posúva hranice ľudskej odvahy a schopnosti do nových úrovní.



Prvá fáza, konštrukcia automobilu, bola ukončená a momentálne sa projekt nachádza v druhej fáze, v ktorej bude dokončený raketový motor s nepredstaviteľnými výkonom 200 000 konských síl. Motor s týmto výkonom poskytne automobilu so štartovacou hmotnostou viac ako 9 ton zrýchlenie z 0 – 1600 km/h za 20 sekúnd, počas ktorých prejde vzdialenosť približne 21km a spotrebuje viac ako 2,5 tony paliva.

V poslednej tretej fáze projektu automobil prejde sériou testov a rýchlostných pokusov s postupným zvyšovaním rýchlosti a dolaďovaním technických parametrov, počas ktorých sa predpokladá, že bude prekonaných aj niekoľko existujucich rekordov.



Hlavnými cieľmi sú prekonanie súčasného austrálskeho rekordu 802 km/h, prekonanie zvukovej bariéry (Mach 1), vytvorenie nového svetového rýchlostného rekordu (viac ako 1227 km/h) a dosiahnutie magickej hranice 1600 km/h (1000 mph – Mach 1.4).

Lokalita pre tieto testy ešte nie je presne vybraná, ale najpravdepodobnejšou sa zdá byt Diamond Valley v štáte Nevada v USA, kde je najvhodnejší povrch, infraštruktúra a dostatočná dĺžka dráhy približne 30km.



Náročný proces merania rýchlosti

Na dosiahnutie platného rýchlostného rekordu automobil musí úspešne absolvovať dve merané jazdy v časovom limite 1 hodiny. To znamená, že v priebehu jednej hodiny pilot musí vyštartovať, dosiahnuť maximálnu možnú rýchlosť na meranom jednokilometrovom a v jednomíľovom úseku, bezpečne zastaviť, následne automobil otočiť, skontrolovať, dontakovať a odštartovať druhú jazdu opačným smerom, s opätovným prejazdom 1 km a 1 míľu meraného úseku a bezpečným zastavením. Potom sa oba časy v meraných úsekoch spriemeruju. Až po splnení všetkých týchto podmienok dosiahnuté rýchlostne rekordy budú považované za oficiálne platné.

Predpokladanym termínom testov je rok 2019, v závislosti od schopnosti zabezpečiť dostatočné finančne prostriedky na ukončenie 2. fázy a na celú tretiu fázu projektu. Skoro všetky financie projektu pochádzajú zo súkromných a sponzorských zdrojov, s minimálnou alebo žiadnou podporou vlády alebo štátu, a to aj napriek tomu, že projekt pozitivne propaguje krajinu a riešením množstva výziev a prekážok prispieva k technologickému pokroku.



Napriek mnohým problémom a výzvam, ktorým projekt čelí, Rosco McGlashan ostáva vždy pozitívne ladený s optimistickým pohľadom do budúcnosti a dúfa, že sa stane najrýchlejším človekom na Zemi. Ako sám vraví: „*Naplnenie sna a dosiahnutia nemožného sa človek nesmie nikdy vzdávať*.“



Technické parametre:

**Dĺžka** : 16 m
**Šírka** : 2,3 m
**Výška** : 2,5 m
**Pohotovostná hmotnosť** : 6,1 t
**Hmotnosť s plnou nádržou** : 9,2 t
**Motor** : raketový pohon s výkonom 200 000 koní
**Zrýchlenie** : 20 sekúnd 0 – 1600 km/h
**Spotreba** : 2,8 t / 20 sekúnd









Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!