Máme exkluzívne fotky najrýchlejšieho auta sveta Aussie Invader 5R! Tipnite si, akú má maximálnu rýchlosť a spotrebu

Spotreba paliva najvýkonnejšieho automobilu sveta Aussie Invader 5R vás doslova a do písmena šokuje. Nás šokovala tiež. Čítajte článok a sledujte živé fotky od nášho dopisovateľa z Austrálie.
Vydané  Text: 

Austrálčan Rosco McGlashan je k naplneniu svojho sna stať sa najrýchlejším mužom na Zemi bližšie ako kedykoľvek predtým.

Od svojich 12 rokov Rosco McGlashan sníva o tom, že raz bude najrýchlejším človekom na planéte. Dnes, o 50 rokov neskôr, počas tohto ročnéhoautosalónu v západoaustrálskom Perthe, predstavil širokej verejnosti automobil navrhnutý a skonštruovaný s cieľom pokoriť magickú hranicu **1000 mph (1600 km/h – Mach 1.4)**.

Aussie Invader 5R, historicky najvýkonnejší automobil, aký bol kedy skonštruovaný, je výsledkom 10-ročného úsilia tímu zanietených dobrovoľníkov a množstva sponzorov. Tento evolučný nasledovník predchádzajúcich modelov Invader II a Invader III, s ktorými sa Rosco pokúšal prekonať suchozemské rýchlostne rekordy v 90. rokoch minulého storoči a kedy aj dosiahol svoj austrálsky rýchlostný rekord 802 km/h (500 mph), posúva hranice ľudskej odvahy a schopnosti do nových úrovní.



Prvá fáza, konštrukcia automobilu, bola ukončená a momentálne sa projekt nachádza v druhej fáze, v ktorej bude dokončený raketový motor s nepredstaviteľnými výkonom 200 000 konských síl. Motor s týmto výkonom poskytne automobilu so štartovacou hmotnostou viac ako 9 ton zrýchlenie z 0 – 1600 km/h za 20 sekúnd, počas ktorých prejde vzdialenosť približne 21km a spotrebuje viac ako 2,5 tony paliva.

V poslednej tretej fáze projektu automobil prejde sériou testov a rýchlostných pokusov s postupným zvyšovaním rýchlosti a dolaďovaním technických parametrov, počas ktorých sa predpokladá, že bude prekonaných aj niekoľko existujucich rekordov.



Hlavnými cieľmi sú prekonanie súčasného austrálskeho rekordu 802 km/h, prekonanie zvukovej bariéry (Mach 1), vytvorenie nového svetového rýchlostného rekordu (viac ako 1227 km/h) a dosiahnutie magickej hranice 1600 km/h (1000 mph – Mach 1.4).

Lokalita pre tieto testy ešte nie je presne vybraná, ale najpravdepodobnejšou sa zdá byt Diamond Valley v štáte Nevada v USA, kde je najvhodnejší povrch, infraštruktúra a dostatočná dĺžka dráhy približne 30km.



Náročný proces merania rýchlosti

Na dosiahnutie platného rýchlostného rekordu automobil musí úspešne absolvovať dve merané jazdy v časovom limite 1 hodiny. To znamená, že v priebehu jednej hodiny pilot musí vyštartovať, dosiahnuť maximálnu možnú rýchlosť na meranom jednokilometrovom a v jednomíľovom úseku, bezpečne zastaviť, následne automobil otočiť, skontrolovať, dontakovať a odštartovať druhú jazdu opačným smerom, s opätovným prejazdom 1 km a 1 míľu meraného úseku a bezpečným zastavením. Potom sa oba časy v meraných úsekoch spriemeruju. Až po splnení všetkých týchto podmienok dosiahnuté rýchlostne rekordy budú považované za oficiálne platné.

Predpokladanym termínom testov je rok 2019, v závislosti od schopnosti zabezpečiť dostatočné finančne prostriedky na ukončenie 2. fázy a na celú tretiu fázu projektu. Skoro všetky financie projektu pochádzajú zo súkromných a sponzorských zdrojov, s minimálnou alebo žiadnou podporou vlády alebo štátu, a to aj napriek tomu, že projekt pozitivne propaguje krajinu a riešením množstva výziev a prekážok prispieva k technologickému pokroku.



Napriek mnohým problémom a výzvam, ktorým projekt čelí, Rosco McGlashan ostáva vždy pozitívne ladený s optimistickým pohľadom do budúcnosti a dúfa, že sa stane najrýchlejším človekom na Zemi. Ako sám vraví: „*Naplnenie sna a dosiahnutia nemožného sa človek nesmie nikdy vzdávať*.“



Technické parametre:

**Dĺžka** : 16 m
**Šírka** : 2,3 m
**Výška** : 2,5 m
**Pohotovostná hmotnosť** : 6,1 t
**Hmotnosť s plnou nádržou** : 9,2 t
**Motor** : raketový pohon s výkonom 200 000 koní
**Zrýchlenie** : 20 sekúnd 0 – 1600 km/h
**Spotreba** : 2,8 t / 20 sekúnd









Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.