Maximálnu povolenú rýchlosť prekračuje vraj iba polovica vodičov. Ostatní sú teda klamári.

Dnes k nám do redakcie prišla zaujímavá správa o prieskume, ktorý robila poisťovňa AXA. Z jeho výsledkov vyplýva, že maximálnu povolenú rýchlosť prekračuje iba polovica vodičov. Veľmi tomu neveríme.
Vydané  Text: 

Prieskum prebehol na webovej stránke radsoferujem.sk, ktorý prevádzkuje poisťovňa AXA. Slovenskí vodiči sa na cestách necítia bezpečne, viac ako polovica z nich priznáva časté prekračovanie povolenej rýchlosti.

Viac ako polovica je alarmujúci údaj, avšak zastávame názor, že nie je úplne korektný. Dokonca sme presvedčení, že maximálnu povolenú rýchlosť pravidelne prekračuje väčšina vodičov bez ohľadu na to, či jazdia v meste, medzimesto alebo na diaľnici. Snáď iba tá diaľnica môže byť u niektorých výnimkou, keďže množstvo starších automobilov začína strácať dych pri rýchlosti 120 km/h. Je veľmi pravdepodobné, že prieskum, ktorý pre poisťovňu realizovala agentúra STEM/MARK, skrátka neprihliadal na klamstvá vodičov. Vzorka pritom tvorila tisíc Slovákov. Zisteniami prieskumu chce poisťovňa propagovať aj vlastnú aplikáciu pre smartfóny s názvom AXA Drive, ktorá dokáže zbierať údaje počas jazdy autom a podľa zozbieraných údajov odporúčať poistenie so zľavami.

Vyjadrenia k prieskumu od BECEP a AXA

„Výsledky prieskumu sú na zamyslenie. Šesť z desiatich vodičov na slovenských cestách sa vôbec necíti bezpečne, obzvlášť nie ženy. Samotní šoféri však k zníženiu nehodovosti na cestách príliš neprispievajú. Vyše polovica z nich často porušuje pravidlo cestnej premávky prekračovanie povolenej rýchlosti. Zarážajúca je skutočnosť, že tento priestupok je však väčšina vodičov ochotná tolerovať,“ popisuje výstupy prieskumu, **Jiří Cívka, senior PR manager skupiny AXA** pre ČR a SR. „Nedovolená rýchlosť a nedostatočné venovanie sa riadeniu sú dve najčastejšie príčiny dopravných nehôd na našich cestách. Takmer polovica nehôd vo vyššej rýchlosti sa stane v obci,“ hovorí **Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP)** Ministerstva dopravy a výstavby SR a dodáva: „Šoféri by si mali uvedomiť, že rýchla jazda zvyšuje reakčnú dobu a brzdnú dráhu. Zvlášť nebezpečná je vysoká rýchlosť v obci, kde sú výrazne viac v ohrození ďalší účastníci cestnej premávky a to najmä **chodci, do ktorých ak narazí auto v rýchlosti 60 km/h, tak majú iba 3 % šancu na prežitie. Pri náraze v povolenej rýchlosti 50 km/h sa ich šanca na prežitie zvyšuje na maximálne 10 %**,“ spresňuje Milan Troška.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!