Mercedes-Benz triedy X: Fotografie, video a kľúčové vlastnosti

5,3-metrový pick-up bude v predaji aj s benzínovým motorom a manuálnou prevodovkou, cena nebude vôbec uletená.
Vydané  Text: 


Šesť rokov spolupráce značiek Mercedes-Benz a Nissan-Renault vyústilo v doteraz najväčší spoločný projekt – triedu X. Novinka od Mercedesu stavia na modeloch Nissan Navara a na budúcom Renaulte Alaskan, vizuálne vvšak najviac pripomína modelovú triedu GLS.

Luxusné pick-upy sú kuriozitou a Mercedes X by mohol byť avantgardou úplne nového trendu v autopriemysle. Od Navary či iných podobných automobilov sa bude líšiť predovšetkým luxusným interiérom a exkluzívnym zovňajškom.



Rozmery: 5,34 × 1,92 × 1,82 m
Rázvor: 3,15 m
Svetlá výška: 20,2 cm
Veľkosť nakladacej plochy: 158,7 × 156,0 × 474,0 cm
Max. zaťaženie: 1042 kg
Max. hmotnosť na ťahanie: 3,5 tony

Pod masívnou a takmer dva metre širokou kapotou X220d bude pracovať preplňovaný naftový agregát s objemom 2,3 litra a maximálnym výkonom priaznivých 120 kW, biturbo X250d ponúkne výkon až na úrovni 140 kW. Zaujímavosťou je, že aj pick-up s dĺžkou 5340 mm a schopnosťou ťahať náklad s hmotnosťou 3,5 tony (to je napríklad trailer s tromi koňmi alebo osemmetrová jachta) bude v predaji s benzínovými motormi. Myslite si o tom čokoľvek, ale benzínový štvorvalec X220 s výkonom 122 kW bude pod kapotou pracovať tiež, určený však bude predovšetkým pre Afriku a arabské krajiny. Vôbec najvýkonnejším agregátom bude X350d s výkonom 190 kW a krútiacim momentom 550 Nm.


Nemenej kuriózne je aj to, že sa veľký pick-up objaví v predaji nielen so 7-stupňovou automatickou prevodovkou, ale aj so 6-stupňovým manuálom. Trieda X sa štandardne ponúkne s pohonom zadných kolies, za príplatok s pohonom 4MATIC a s uzávierkou zadného diferenciálu.



Mercedes bude ako príplatkovú výbavu ponúkať širšiu paletu doplnkov, napríklad kryty nakladacieho priestoru. Predávať sa bude v Európe, na Blízkom východe, v Afrike, v Južnej Amerike a v Austrálii, ale v USA nie. Tam je vraj priveľká konkurencia, uvedenie na trh by mohlo skončiť fiaskom. Cena nebude vôbec tak vysoká, ako sme pôvodne očakávali – v Európe vraj štartuje na úrovni iba 37 294 eur vrátane dane. Predaje sa spustia ešte koncom tohto roka a ak sa podarí, za jeho volant si prvýkrát sadneme už niekedy v októbri.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!