Pre koho je určený kabriolet s dojazdom 155 km? Smart Fortwo Cabrio electric drive

Dvojmiestny Smart Fortwo sa od tohto mesiaca predáva aj vo variante kabriolet s plne elektrickým pohonom.
Vydané  Text: 
Smart Fortwo kabriolet s elektrickým pohonom. Viac fotiek nájdete v galérii (foto: Daimler)

Najmenšie mestské automobily majú svoje čaro. Smarty sú nápadné, pekné, praktické a ideálne pre ľudí, ktorí majú aktívny životný štýl a nepotrebujú veľa batožinového priestoru. Daimler teraz pripravil a spúšťa objednávky takého variantu modelu Fortwo, o ktorého praktickom využití ale môžeme celkom vážne pochybovať.

Jazdí výlučne na elektrinu, dobíjanie akumulátorov trvá celé hodiny a aj s 80 percentami ich kapacity odjazdí maximálne 155 kilometrov. Je nám úplne jasné, že v reálnych podmienkach tento dojazd klesá aj k polovici, čo robí z elektrického Smartu jedno z najmenej využiteľných automobilov súčasnosti.
Smart Fortwo kabriolet s elektrickým pohonom. Viac fotiek nájdete v galérii (foto: Daimler)

Až tak zlé to ale nebude. Cieľovou skupinou takéhoto zaujímavého elektroauta sú ľudia, ktorí pracujú aj bývajú v mestách a majú dobrý prístup k nabíjacím staniciam. Denne neprejazdia veľa kilometrov, ale používanie mestskej hromadnej dopravy sa im nepozdáva. Trojfázový synchrónny motor s cudzím budením je uložený v zadnej časti vozidla, disponuje maximálnym výkonom 62 kW (82 koní) a krútiacim momentom 160 Nm. Prevodovka je tradične bez prevodových stupňov, ktoré elektromobily nepotrebujú, je však možné využívať špeciálny jazdný režim ECO, ktorý spotrebu energie stláča k minimu a maximalizuje dojazd. Ten 155-kilometrový je už aj tak naozaj slabý, aktívny režim ECO bude teda s najväčšou pravdepodobnosťou štandardom.
Smart Fortwo kabriolet s elektrickým pohonom. Viac fotiek nájdete v galérii (foto: Daimler)

Kombinovaná spotreba energie je 13 kWh/100 km a roku 2018 bude na želanie dostupná mimoriadne výkonná rýchlonabíjačka s výkonom 22 kW. Tá umožní nabíjať 17,6 kWh akumulátor za menej ako 45 minút (80% kapacity). Bude potrebné to, aby bola napájacia sieť trojfázová. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 130 km/h. Elektrický kabriolet Fortwo prichádza ako tretí elektromobil po modeloch Smart Fortwo kupé a Smart Forfour.
Smart Fortwo kabriolet s elektrickým pohonom. Viac fotiek nájdete v galérii (foto: Daimler)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!