Čo znamená nálepka rybičky na autách a čo očakávať od ich vodičov?

Popularita nálepiek na autách medzičasom klesla, ale niektoré vídavame naďalej a často – ako tieto so symbolom ryby.
Vydané  Text: 

Nálepky na autá majú, zdá sa, obdobie svojej najväčšej popularity za sebou. Nie je paradoxné, že najviac nálepiek nájdete skôr na starších vozidlách, zatiaľ čo na tých nových sú skôr len tie „povinné jazdy“ informujúce o autorizovanom predajcovi či továrenskej záruke. Staršie autá obyčajne prechádzajú viacerými majiteľmi s rôznymi preferenciami, prípadne sa pomocou nálepiek zakrývajú poškodenia na karosérii. Noví majitelia jazdeného vozidla tieto nálepky obyčajne nedávajú dole. Samostatným druhom nálepiek na autá sú tie, ktoré informujú ostatných účastníkov cestnej premávky napríklad o dieťati v aute alebo o vodičovi-začiatočníkovi (zelený kruh s červeno-bielym trojuholníkom s písmenom Z). Nie sú povinné, ale keďže vypovedajú o objektívnych skutočnostiach, nikoho neurážajú a ani nepôsobia na aute nevhodne. To sa nedá povedať o nálepkách informujúcich o politických názoroch držiteľa vozidla či o grafikách so sexuálnym významom – môžu byť nemorálne, ale nie sú zakázané.
Nálepky na autá predávané internetovými predajcami (ilustračné foto)
Niektoré samolepky a nálepky na autá sú však na hrane so zákonom, napríklad **nálepky na tabuľky s evidenčným číslom** vozidla (TEČ). Vozidlo, ktoré má prelepené TEČ, môže byť považované za nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke práve tak, ako keby malo tabuľku s evidenčným číslom inak upravenú, a tak na technickej kontrole na STK jednoducho prejde **s výsledkom nespôsobilé**. Nemusí to však byť pravidlom, téme sme sa venovali v samostatnom článku:

Sú samolepky na tabuľky s EČV legálne? Čo sa s nimi stane na STK a pri policajnej kontrole?

Aj keď predajca tvrdí, že je to legálne, policajti a technici na STK budú mať iný názor.

### Nálepka so symbolom ryby na aute / rybička na aute Každý vodič si už nepochybne všimol, že na mnohých autách sú **samolepky so štylizovaným symbolom ryby**. Napriek tomu, že vedomosť o význame tohto symbolu máme za samozrejmosť, mnohí nemusia tušiť, o čo vlastne ide. Keď sme sa pýtali ľudí v našom okolí, čo o takejto nálepke vedia, dostali sme rôzne odpovede: ide o symbol kresťanstva, označenie autorít v náboženskej hierarchii či dokonca symbol príslušnosti k niektorej sekte, napríklad Jehovových svedkov, prípadne označenia auta používaného rybárom. Čo tieto symboly znamenajú naozaj? Ide o jeden zo symbolov kresťanstva z čias, keď sa ešte kríž ako symbol nepoužíval, konkrétne o symbol Ježiša Krista ako takého. V grečtine sa ryba volá *ichthys* (ΙΧΘΥΣ), v čom kresťania nachádzajú kryptogram spojenia *Ježiš Kristus, syn Boží a Spasiteľ* (**I**esous **Ch**ristos **t**eou **hy**os **s**oter), uvádza portál zn.sk ([zdroj](https://zn.sk/ryba-symbol-autonalepka-vysvetlenie/)) a mnohé ďalšie zdroje. Symbol “Ichthys” tiež symbolizuje Svätú eucharistiu. Symbol kríža sa údajne používa až od 4. storočia nášho letopočtu a navyše ide o symbol samotnej kľúčovej osobnosti kresťanskej viery. Zatiaľ čo kríž má pripomínať ukrižovanie, smrť a zmŕtvychvstanie, ryba symbolizuje krst, život a vitalitu a s tým spojené pozitívne asociácie. Je pritom nepochybné, že každý majiteľ vozidla s takouto nálepkou dodáva symbolu svoje vlastné interpretácie a významy. ### Čo očakávať od „vodičov s rybičkou“? Spoločným menovateľom vodičov áut s týmto symbolom však má byť ochota a záujem *pomôcť blížnemu*. Má ísť pritom o pomoc nielen na cestách, ale aj v bežnom živote, zdroje preto tvrdia, že v modernom ponímaní je rybička na aute nielen symbolom náboženstva, ale dobrých ľudí ako takých. Nemusí byť teda správne domnievať sa, že každý, kto si na auto nalepí rybičku, je ortodoxný veriaci. Keď máte na cestách problém a stretnete vodiča, ktorý má na aute nalepenú rybičku, namiesto ignorácie a neochoty by ste mali očakávať skôr ústretovosť, pochopenie a pomoc. Či je to tak aj v praxi, potvrdiť nevieme, v každom prípade je potrebné myslieť aj na skutočnosť, že majitelia jazdených áut obyčajne staré nálepky neodstraňujú, takže na cestách dnes nepochybne jazdia tisíce motoristov s rybičkami, ktorí nemajú znalosť o významoch tejto symboliky.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.