DOPRAVNÁ PORADŇA | POKUTY

798 eur za prekročenie rýchlosti o 10 km/h máme aj v zákone o cestnej premávke. Pokuta platí na vybraných úsekoch

Pokuta za preťaženie vozidla sa líši podľa toho, či ide o pokutu ukladanú v blokovom konaní alebo dodatočne prostredníctvom adresovania sankcie vlastníkovi vozidla.

Súvislosť s prekročením rýchlosti o 10 km/h sa týka práve merania hmotnosti vozidla a/alebo jazdnej súpravy.
Vydané  Text: 

Pre vodičov motorových vozidiel platí predpis, ktorý iba málokedy berú do úvahy. Ide o nosnosť ich vozidiel, ktorá v podstate je rozdielom medzi celkovou hmotnosťou vozidla a pohotovostnou/prevádzkovou hmotnosťou. Každý osobný automobil má predpísané maximálne zaťaženie na každú z náprav, tento údaj motoristi nájdu v osvedčení o evidencii daného vozidla.

Napríklad v Mercedes-Benz EQS 500 4MATIC SUV pripadá na prednú nápravu hmotnosť max. 1465 kg, zatiaľ čo na zadnú 1600 kg – súčet týchto hodnôt dáva celkovú maximálnu hmotnosť vozidla 3095 kg, ktorú motorista nesmie prekročiť. Respektíve, jedna špecifická výnimka tu je, a tou je dovolená hmotnosť celej jazdnej súpravy. Aj hmotnosť prípojného vozidla je pritom definovaná v osvedčení o evidencii na riadkoch O.1 a O.2 – v prípade zmieneného Mercedesu je to 1800 kg pri brzdenom prívese a 750 kg pri nebrzdenom prívese.

Vodiči obyčajne neriešia, či zaťažujú svoje vozidlo v súlade s údajmi uvedenými v osvedčení o evidencii, hoci je pravdou, že užitočnú hmotnosť vozidla spravidla iba málokedy dosiahnu.

Môže sa to stať napríklad vtedy, keď sa vo vozidle prevážajú osoby s vyššou telesnou hmotnosťou – ak je dovolená nosnosť vozidla 400 kg a v aute sedí päť osôb s telesnou hmotnosťou 100 kg, ide o porušenie zákona. K takémuto preťaženiu vozidla alebo zadnej nápravy môže dôjsť aj v prípade, že vodič v kufri preváža stavebný materiál, ktorého hmotnosť si vopred neoveril alebo ju nesprávne odhadol.

Samotný automobil zvyčajne zvládne prevoz nákladu, ktorý po formálnej stránke prevyšuje jeho schopnosti. Z pohľadu zákona však ide o porušenie predpisov, ktoré môže byť v prípade odhalenia sankcionované.

Sadzobník pokút ukladaných v blokovom konaní (verzia platná od 8/2022) uvádza nasledovné pokuty za preťaženie vozidla:

§ 51 Preprava nákladu

ods. 1 Prekročenie najväčšej prípustnej hmotnosti

do 10 % 50 €
nad 10% do 15% 90 €
nad 15% do 20% 170 €
nad 20% do 25% 280 €
nad 25% do 30% 390 €
nad 30% do 35% 500 €
o viac ako 35% 650 €
ods. 2) Nesprávne umiestnenie, rozloženie a nedostatočné upevnenie prepravovaného
nákladu, čím by bola ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky
50 €

Vyššie sankcie pritom avizuje Zákon o cestnej premávke (§ 139a ods. 9):

do 10 % 99 €
nad 10% do 15% 231 €
nad 15% do 20% 342 €
nad 20% do 25% 450 €
nad 25% do 30% 570 €
nad 30% do 35% 681 €
o viac ako 35% 798 €

Pokuta 798 eur za prekročenie rýchlosti o 10 km/h a súvislosť s hmotnosťou vozidla

Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 ďalej zmieňuje aj ďalšiu pokutu ukladanú v súvislosti s hmotnosťou vozidla alebo jazdnej súpravy, hoci nepriamo.

Na mieste, kde prebieha meranie hmotnosti vozidla, je obmedzená rýchlosť meraných vozidiel – ak túto rýchlosť motorista prekročí o 10 km/h alebo viac, je mu v zmysle § 139a ods. 2) uložená pokuta vo výške 798 eur:

Držiteľovi vozidla, ktorý porušil povinnosť podľa § 6a písm. b), orgán Policajného zboru uloží pokutu vo výške 798 eur, ak bola prekročená rýchlosť o viac ako 10 km h-1 v mieste merania hmotnosti podľa § 6a písm. g) označenom dopravnou značkou alebo dopravným zariadením.

Dodajme, že v zmysle § 139 ods. 2)  pokutu možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa orgán príslušný uložiť pokutu dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov, keď k porušeniu povinnosti došlo. Pokuta je potom splatná do 15 dní odo dňa, keď rozhodnutie o jej uložení nadobudlo právoplatnosť.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.