Mercedes je pripravený stať sa elektrickou značkou do roku 2030

Daimler v najbližších rokoch investuje viac ako 47 miliárd dolárov do elektromobility
Vydané  Text: 

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.

Výrobca Mercedes-Benz Daimler plánuje v rokoch 2022 až 2030 investovať viac ako 40 miliárd eur (47 miliárd dolárov) do vývoja plne elektrických vozidiel a do konca tohto obdobia chce byť pripravený na trh s výlučne elektrickými vozidlami. Spoločnosť tiež postaví osem závodov na výrobu batérií s cieľom zvýšiť kapacitu výroby elektromobilov. **Napriek odvážnym prehláseniam, automobilka dodnes neuviedla pevný termín ukončenia predaja automobilov na fosílne palivá.** *„Mercedes-Benz bude pripravený na elektrický pohon už do konca dekády, kde to podmienky na trhu dovolia,“* uviedla automobilka vo štvrtok a načrtla svoju stratégiu pre elektrickú budúcnosť. *„Debata o tom, kedy ukončíme výrobu posledného spaľovacieho motora teraz nie je relevantná,“* uviedol výkonný riaditeľ Ola Kallenius. *„Dôležitejšou otázkou je, ako rýchlo sa dokážeme preorientovať na plne elektrický pohon, a na to sa v súčasnosti zameriavame.“* Daimler uviedol, že **od roku 2025 budú plne elektrické a hybridné elektrické vozidlá tvoriť až 50 percent predaja,** čo je skôr, ako sa predpokladalo v predchádzajúcej predpovedi, že sa tak stane až v roku 2030. V roku 2025 uvedie automobilka na trh tri elektrické platformy – jednu pre osobné automobily, jednu pre dodávky a jednu pre vysoko výkonné vozidlá.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »