Benzín za menej ako polovicu a štvornásobné príjmy. Svetové porovnanie cien palív ukázalo realitu slovenských cien palív

Slovensko má drahé palivá nielen v absolútnej hodnote, ale aj v pomere k príjmom.
Vydané  Text: 
Slovenskí motoristi sa často sťažujú, že ceny pohonných hmôt pre motorové vozidlá sú u nás neúmerne vysoké a v zahraničí sa dá rovnaké palivo nakúpiť podstatne lacnejšie. Môže sa zdať, že je to iba jedna z ďalších vecí, na ktoré sa Slováci sťažujú, aby sa zbavili zodpovednosti za svoju nelichotivú finančnú situáciu a preniesli túto zodpovednosť na niekoho iného, lenže **objektívne čísla dokazujú, že v tomto prípade majú pravdu**. Slovensko má v porovnaní s ostatnými krajinami na celom svete **podstatne vyššie ceny benzínu**, a to nielen z hľadiska koncovej trhovej ceny, ktorú motorista zaplatí na čerpacej stanici, ale **aj z hľadiska pomeru medzi cenou paliva**, mesačnej investícii do paliva a **priemerného mesačného príjmu**. Zahraničná spoločnosť Compare The Market Pty Ltd, ktorá prevádzkuje [rovnomennú internetovú službu](https://www.comparethemarket.com.au/fuel/2021-fuel-affordability-index/) na globálne porovnávanie nákladov na produkty a služby, najnovšie vydala výsledky pomerne rozsiahlej štúdie o priemerných cenách palív vo svete. Zohľadnila pritom nielen to, koľko priemerne stojí jeden liter benzínu v jednotlivých krajinách, ale aj aký pomer predstavuje natankovanie plnej 42-litrovej nádrže k priemernému finančnému príjmu. Ani v jednej z týchto oblastí Slovensko nezaujalo pozície, ktoré by pre neho bolo lichotivé. Práve naopak, **z 37 hodnotených krajín je Slovensko až na 30. mieste**, teda máme drahší benzín a nižšie príjmy ako podstatná väčšina iných krajín sveta. Slovenko má drahší liter benzínu a aj väčší pomer medzi cenou plnej nádrže k mesačnému príjmu ako USA, Rakúsko, severské krajiny, Belgicko, Holandsko, ale aj Francúzsko, Taliansko či Česká republika. Jedna plná nádrž nás stojí až 4,57% celkového mesačného príjmu, zatiaľ čo v USA je to len 0,57%! Česko v tomto zozname obsadilo 29. miesto, pretože majú priemerne o päť dolárových centov lacnejší benzín, pritom vraj o 12 amerických dolárov nižší mesačný príjem. Určite by sa dalo o niektorých číslach polemizovať, aj keby sa ale tvorca štúdie pomýlil o dve, tri či päť miest, stále by Slovensko zaujímalo nepriaznivú pozíciu v zozname. Najlepšie pomery medzi cenou plnej nádrže a príjmom majú v Spojených štátoch, Austrálii, Kanade a Luxembursku. V Luxembursku síce cena za liter benzínu dosahuje 1,28 USD, avšak v pomere k mesačnému príjmu vyše 5-tisíc USD je to len 1,07%. **Infografika:** Porovnanie priemerných cien benzínu v jednotlivých krajinách sveta (2021) v pomere k priemerným mesačným príjmom obyvateľstva (zdroj: [2021 Fuel Affordability Index](https://www.comparethemarket.com.au/fuel/2021-fuel-affordability-index/), do slovenčiny preložil Erik Stríž)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!