Taxíky začínajú opäť voziť cestujúcich, aké pravidlá však musia dodržiavať?

Pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace spomalenie ekonomiky takmer úplne vyšachovalo niektoré povolania na Slovensku, ktoré dočasne nemohli ponúkať svoje služby. Kým kaderníctva, holičstva a podobné služby museli byť zatvorené, taxikári mohli len rozvážať nákupy.
Vydané  Text: 
Priaznivý vývoj v oblasti počtu nakazených a vyzdravených na pandémiu koronavírusu motivoval vládu SR, **aby urýchlila uvoľnovanie opatrení. Naraz sa tak dostávame do druhej a tretej fázy uvoľnovania,** ktoré zahŕňajú napríklad ubytovacie zariadenia, kaderníctva, holičstvá, bohoslužby, svadby či taxislužby. Preventívne opatrenia taxikárov okrem častého dezinfikovania vozidla a rúk zákazníkov pred vstupom do vozidla, nosenia ochranných rúšok a rukavíc, **mali zahŕňať aj oddelenie zadného a predného priestoru vozidla.** Vodičom bolo taktiež zakázané púšťať klimatizáciu v zadnej časti vozidla. Nad spomínaným odporúčaným opatrením pre taxikárov v podobe oddeľujúcej fólie ale ešte vo vzduchu visia otázniky. Pred necelou hodinou vydalo **Občianske združenie koncesovaných taxikárov** na facebooku reakciu vzhľadom k bezpečnostným opatreniam. **Vyzýva, aby až do chvíle, kým sa nevyjadrí hlavný hygienik taxikári do svojich vozidiel nemontovali žiadne plexisklá, polykarbonáty a podobne.** K predbežným opatreniam sa vyjadril aj zrejme najznámejší taxikár, s ktorým sme pred nejakým časom robili rozhovor:

ROZHOVOR: Denník taxikára odhaľuje krutú realitu tejto práce

Azda najznámejší taxikár na Slovensku, no predsa anonymný. Prinášame vám rozhovor so slovne charizmatickým zakladateľom stránky Denník taxikára.

Vo svojom statuse opomenul hneď niekoľko bodov, **prečo si myslí, že plexisklo nie je šťastným riešením.** Hneď prvým je otázka bezpečnosti, takýto prvok vo vozidle neschvaľuje STK, a je otázne, čo to spraví pri autonehode. Okrem toho, že plexisklá nie sú certifikované, ani nesiahajú od vrchu až po spodok. Na internete sa hneď objavilo viacero špekulantských firiem, ktoré plexisklá do áut začali ponúkať ešte pred vyjadreniami hlavného hygienika. Podľa informácií televízie TA3 už však viaceré taxislužby bezpečnostné prepážky začali montovať. Od zajtra spúšťa jazdy aj mobilná aplikácia Bolt, ktorá počas pandémie slúžila len na prepravu tovaru. Vodiči však pred tým, ako si znovu aktivujú jazdný účet musia poslať na schválenie fotografie, na ktorých je vidieť ŠPZ vozidla a interiér s bezpečnostnou prepážkou, aj keď zatiaľ nie je jasné, či niečím takým musí byť vozidlo vybavené. [Na svojich stránkach tiež zverejnili návod, ako si podobnú ochranu vyrobiť.](https://blog.bolt.eu/sk/montaz-bezpecnostnej-prepazky-v-niekolkych-krokoch/) ##### Nevynechajte naše video-testy: Vzhľadom k tomu, že mnohé prevádzky a obchodné centrá ešte otvorené nie sú, aj taxikári očakávajú nižšie zisky. Ceny jazdného by sa ale zatiaľ nemali meniť. My v redakcii však pevne veríme, že čoskoro sa budeme môcť všetci vrátiť do starých koľají ale dovtedy musíme byť všetci opatrní a nepoľavovať od ochranných rúšok, častejšieho umývania si rúk a obozretnosti.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!