Nové Fordy už naštartujete aj cez mobil. Stačí vám aplikácia FordPass

Pomocou aplikácie FordPass môže prepojiť svoj smartfón s autom celá rodina.
Vydané  Text: 

Nikto si nekúpi nové auto iba preto, aby mohol niektoré jeho funkcie ovládať prostredníctvom smartfónu, lenže keď takáto možnosť v ponuke automobilky chýba, už to zamrzí. Napriek tomu mnohé značky ovládanie auta cez appku stále neponúkajú. Svetlým príkladom, ako má takáto komunikácia medzi telefónom a autom prebiehať, je značka Ford a jej mobilná aplikácia FordPass. Nejedná sa pritom o žiadnu novinku, za súčasnou podobou aplikácie stoja viac ako tri roky vývoja. Najnovšia verzia aplikácie priniesla niekoľko vylepšení a v tomto článku sa venujeme všetkému podstatnému, čo by ste ako majiteľ vozidla Ford mali vedieť. V tomto článku sa dočítate:
  • [čo je to FordPass](https://ford.sk/objavte-vsetky-vyhody-vasho-fordu-s-aplikaciou-fordpass);
  • ako FordPass funguje;
  • ako si nainštalovať a spojazdniť FordPass;
  • aké funkcie auta sa dajú ovládať cez FordPass;
  • prečo je FordPass dôležitý aj z pohľadu bezpečnosti;
  • aké sú doplnkové funkcie FordPass.
 

Čo je to FordPass

Aplikácia, ktorá zabezpečí prepojenie medzi smartfónom a autom, nachádza uplatnenie v úplne bežnom každodennom živote. Predstavte si napríklad situáciu, že v zime si chcete auto predhriať ešte skôr, ako vôbec prídete do garáže. Cez aplikáciu si jednoducho zapnete motor auta a vyhrievanie interiéru, hoci aj pri šálke horúcej kávy v kuchyni. Pritom nemusíte mať obavu, že by vám s autom niekto odišiel, pretože ho viete cez mobil aj zamknúť. Okrem toho aplikácia pomáha vodičovi vyhľadávať čerpacie stanice, parkoviská a iné body záujmu, ktoré môžu byť práve dôležité.
 

Ako FordPass funguje?

Aplikácia potrebuje na svoju plnú funkčnosť vhodný smartfón s operačným systémom Android alebo iOS a automobil vybavený vstavaným modemom FordPass Connect. Ďalšie špecifiká automobilu potom určujú rozsah funkcií, ktoré môžete cez appku využívať. Spojenie mobilu s autom teda nie je zabezpečené prostredníctvom technológií Bluetooth alebo Wi-Fi, ale cez mobilnú sieť. Tento spôsob pripojenia prináša početné výhody vďaka tomu, že obsluhujúci telefón nemusí byť fyzicky blízko k ovládanému vozidlu. Ako majiteľ auta môžete byť v zahraničí a kontrolovať svoje auto na Slovensku. Ku každému modemu má Ford predplatené dáta, ktoré zabezpečujú fungovanie jednotlivých funkcií na obdobie 5 rokov od aktivácie. Pre takú modernú domácnosť, ktorá už využíva smart-home zariadenia, môže byť FordPass perfektným doplnkom, ktorý skompletizuje schopnosť majiteľa mať na dosah ruky celý svoj dom i auto zároveň. Zoznam modelov a dátumov ich výroby, ktoré majú vstavaný FordPass Connect a odkedy:
Mustang od 12. augusta 2019
S-Max, Galaxy od 16. septembra 2019
Focus od 21. októbra 2019
Mondeo od 28. októbra 2019
Puma od 4. novembra 2019
Ecosport od 4. novembra 2019
Fiesta od 11. novembra 2019
Kuga od 7. januára 2020
Fiesta Van od 11. novembra 2019
Custom od 24. februára 2020
Transit od 24. februára 2020
Ranger od 6. apríla 2020
Connect od 18. mája 2020
Courier od júla 2020
 

Ako si nainštalovať FordPass?

Ako bolo spomenuté vyššie, aplikácia FordPass je určená pre mobilné telefóny s operačnými systémami Android a iOS. Môžete ju nainštalovať aj na tablet, ale vzhľadom na spôsob použitia aplikácie je vhodnejší práve smartfón. Aplikácia je bezplatná a k svojej prevádzke vyžaduje internetové pripojenie, buď cez Wi-Fi alebo prostredníctvom siete mobilného operátora. Odkaz na stiahnutie z Apple AppStore | Odkaz na stiahnutie z Google Play | Oficiálna slovenská stránka FordPass  

Aké funkcie auta sa dajú ovládať cez FordPass

Aplikácia ponúka pestrú funkčnosť, ktorá je závislá na modeli vozidla a regióne. Stručný súhrn funkcií aplikácie podľa slovenskej pobočky Fordu: • Prístup k informáciám o technickom stave vozidla na diaľku
• Lokalizácia vozidla
• Informovanie o spustení alarmu
• Uzamknutie a odomknutie vozidla
• Pomoc na ceste
• Štartovanie vozidla na diaľku (len pre automatickú prevodovku)
• Vyhľadanie POI – najbližší díler, čerpacie stanice, parkovanie a i.

Azda najzaujímavejšou časťou je prvý bod, prístup k informáciám o technickom stave vozidla na diaľku. Priamo na displeji mobilu tak môžete vidieť nasledovné údaje o svojom aute: Okrem ho máte ako majiteľ vozidla alebo ako autorizovaný druhý používateľ aplikácie k dispozícii informácie o platnosti predĺženej záruky, servisných intervaloch alebo aj online návod na použitie. Pre správcov vozových parkov bude dôležitá informácia, že na jednom mobilnom telefóne môžete spravovať viac vozidiel značky Ford a, naopak, pre každé vozidlo je vyhradených dovedna desať používateľov, z ktorých je hlavný (takzvaný Master) práve prvý. Mimoriadne praktické je tiež zobrazovanie aktuálnych zvolávacích akcií, ktoré sa týkajú konkrétneho modelu auta.  

Prečo je FordPass dôležitý aj z pohľadu bezpečnosti?

Keď sa hovorí o bezpečnosti áut, zvyčajne máme na mysli ich airbagy, deformačné zóny, asistenčné systémy na predchádzanie kolíziám. To všetko nové Fordy majú, nemenej dôležitá je ale aj bezpečnosť pred krádežou. Na to slúži nielen imobilizér, alarm a ďalšie zabezpečovacie systémy, ale aj taká funkcia lokalizácie vozidla na diaľku. Práve takúto funkciu umožňuje aplikácia FordPass, a to s presnosťou na čísla domov na uliciach. Využívajú sa pritom GPS údaje. Zaujímavosťou je, že si môžete pozrieť pohyb vozidla nielen v aktuálnom čase, ale aj v minulosti a tiež odhaliť detaily jazdného štýlu vodiča. Nemusí sa však jednať hneď o krádež auta, ale napríklad aj o zistenie polohy v prípade, že ste po odparkovaní a prechádzke zablúdili v uličkách neznámeho mesta. Dôležité je, že za toto pripojenie sa k autu cez aplikáciu neplatíte žiadne poplatky, jedine smartfón spotrebuje niekoľko kilobajtov dát pri využívaní mobilného internetu.   Odkaz na stiahnutie z Apple AppStore | Odkaz na stiahnutie z Google Play | Oficiálna slovenská stránka FordPass    




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.