Hyundai vytvoril novú prevodovku pre hybridy s dlhšou životnosťou, sleduje radenie prevodov 500x za sekundu!

Juhokórejská automobilka zdôrazňuje, že nová technológia prinesie lepší zážitok z jazdy, nemenej podstatné je aj zníženie spotreby paliva a vôbec životnosti prevodovky
Vydané  Text: 
Nová technológia sa volá Active Shift Control (ASC) a v dohľadnej dobe sa objaví v automobiloch značiek Hyundai a Kia. Vôbec prvým automobilom s novou prevodovkou bude Hyundai Sonata. Princíp technológie spočíva v tom, že **monitoruje radenie prevodov 500-krát za sekundu**, pričom **presne nastavuje rýchlosť otáčania prevodovky** a zvyšuje tak rýchlosť radenia. Tým sa optimalizuje účinnosť prevodov, skracuje sa čas radenia až o 30 percent a poskytuje plynulejšie zmeny prevodových stupňov napriek rýchlejšiemu radeniu. Vedľajšími efektmi sú aj úspora paliva a predĺženie životnosti prevodovky minimalizovaním trenia pri radení.
Hyundai vysvetľuje úsporu na palive nasledovne: Bežné hybridné vozidlá nemajú meniče krútiaceho momentu, aby sa ďalej zlepšila spotreba paliva, pretože meniče krútiaceho momentu strácajú energiu počas procesu prenosu krútiaceho momentu. Aj keď je tento systém energeticky účinný, vyžaduje tiež dlhšiu dobu radenia, aby sa zaistili plynulejšie zmeny prevodových stupňov. Technológia ASC umožňuje, aby hybridný elektromotor prevzal kontrolu nad radením prevodov použitím novej softvérovej logiky Hybrid Control Unit (HCU) na zmiernenie problémov s pomalším časom radenia. HCU monitoruje rýchlosť otáčania prevodovky so snímačom inštalovaným vo vnútri elektromotora 500-krát za sekundu, aby sa synchronizovala rýchlosť otáčania s rýchlosťou motora.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!