Nebavilo ho stáť v zápchach, tak si vyrobil jednomiestny dron

Predstavte si vodičov, ktorí nevedia poriadne šoférovať vozidlo na zemi, ako vyletia do vzduchu…
Vydané  Text: 
Šialené dopravné zápchy, v ktorých je priemerná rýchlosť áut 10 km/h, nie sú na Slovensku ničím ojedinelým. Osobne mám skúsenosti s dochádzaním do hlavného mesta počas ranných špičiek a potom podvečer späť, kedy som skutočne za dve hodiny prešiel 15 kilometrov. A lepšie to nebude, pretože kandidáti na bratislavských primátorov sa predbiehajú v sľuboch, kto zakáže viac ľuďom jazdiť do Bratislavy, hoci sú to práve domáci, kto v rovnakom meste žije i pracuje a aj tak jazdia tých päť kilometrov autom… ale to je iný príbeh. Nielen Slovensko, ale aj Filipíny trápia dopravné zápchy. A lepšie to už nebude, práve naopak. Istého mladého kreatívneho Filipínca to už hnevalo a tak sa pred šiestimi rokmi pustil do výroby vlastného jednomiestneho dronu, ktorým by tieto dopravné zápchy prekonal rýchlejšie. Až dnes sa mu podarilo vzlietnuť a udržať vo vzduchu, pričom dokázal lietajúci stroj manévrovať.
Jedná sa vo svojej podstate o obyčajný dron s ôsmimi vrtuľami a batériami na 12 až 15 minút letu. Nie je to veľa, ale na prekonanie nejakých 15 kilometrov by to malo stačiť. Jednomiestny dron je vybavený aj záložnými batériami, ktoré sa spúšťajú v prípade vybitia tých hlavných, aby bolo zabezpečené bezpečné pristátie. Nabíjanie potom zaberie dve a pol hodiny. „Koncepto Millenya“, ako Kyxz Mendoza z mesta Quezon svoj vynález nazval, má rám vyrobený z ľahkých uhlíkových vlákien a hliníka. Momentálne mladý muž hľadá pre ďalší vývoj svojho lietajúceho dopravného prostriedku investorov. Potenciálne využitie dronu je totiž oveľa širšie ako len osobná preprava – dá sa použiť ako dopravný prostriedok pre majiteľov rozsiahlych fariem alebo ako turistická atrakcia.








Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!