Porsche Janis Joplin sa nedalo ukradnúť: Auto psychedelickej speváčky malo unikátnu maľbu, ktorú nemohli prestriekať!

Príbeh Porsche Janis Joplin z roku 1964 je rovnako eklektický ako hudba a oblečenie tejto speváčky. V čase, keď rockové hviezdy míňali veľké peniaze za svoje autá, Joplin si kúpila od predajcu Estes-Zipper z Beverly Hills najlacnejší automobil.
Vydané  Text: 
Jej autíčku však chýbala farba. Tá originálna bola delfínová sivá. Joplin to čoskoro zmenila. Joplin požiadala Dava Richardsa, ktorý vraj dostal 500 dolárov, aby jej na auto nakreslil obraz. Výsledkom bolo niečo, čo nazval História vesmíru. V psychedelickej podobe tej doby Richards namaľoval obrazy, kde bolo všetko… božie oko, Janisine astrologické znamenie, lebky, huby, motýle a pod.
**Nešťastný zlodej** Janis jazdila vo svojom milovanom Porsche každý deň. Bolo rozpoznateľné už z diaľky, a tak jej fanúšikovia často nechávali listy pod stieračmi predného skla. Počas koncertu v roku 1969 vo Winterlande jej ho však niekto ukradol. Zlodej chcel zmazať stopy a začal maľbu na aute sprejovať. Nedokázal dokončiť komplikovanú prácu predtým, než sa ho zmocnila polícia. Pomocou obchodu s karosériami Richards dokázal odstrániť poškodenú farbu a Janis vrátil jej automobil a maľbu do pôvodného stavu.
**Smrť speváčky, smrť auta?** Dňa 4. októbra 1970 sa Joplin nedostavila na nahrávanie do štúdia Sunset Sound. Jeho riaditeľ John Cooke chcel zistiť, čo sa stalo a zašiel do hotela Landmark Motor v Hollywoode, kde Janis bývala. Pozrel sa na parkovisko a všimol si, že má Porsche zaparkované v garáži. Keď vošiel do hotelovej izby, našiel Joplin mŕtvu. Predávkovala sa heroínom. Mala len 27 rokov. Po smrti Joplin sa stal majiteľom auta jej manažér Albert Grossman. Viac ako dva roky však stálo na jeho pozemku. Nakoniec sa rozpadlo a v roku 1975 ho Grossman vrátil rodine Joplinových.
**Obnovená maľba a jej sláva** Súrodenci Janis, Laura a Michael, dostali auto od Grossman v zlom stave. Michael ho používal najviac. Prerobil pôvodný motor a vrátil autu aj jeho pôvodnú farbu, delfínovú šedú. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa Joplinovej súrodenci rozhodli vrátiť Janisinmu Porsche jeho psychedelickú slávu. Poverili umelcov, Jany Mitchell a Amber Owena, aby urobili repliku Histórie vesmíru. Umelci použili desiatky fotografií a vytvorili jedinečnú prácu. *Zdroj: Americanbluesscene.com*








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!