Mercedes – Podlahový airbag

Značka Mercedes predstavila bezpečnostné inovácie pre budúcu sériovú výrobu, v ktorých figurujú podlahový či kovové airbagy.
Vydané  Text: 
Ako bezpečnostný prototyp poslúžilo experimentálne vozidlo ESF 2009 postavené na báze modelu Mercedes S 400 Hybrid. Premiéru malo na 21. Medzinárodnej konferencii o zvýšení bezpečnosti vozidiel (ESV – Enhanced Safety of Vehicles Conference) v nemeckom Stuttgarte. Mercedes mu implantoval niekoľko technických inovácií, ktoré sa pravdepodobne dostanú aj do sériovej výroby. Napríklad kovové airbagy sú v podstate bočné výstuhy dverí zo špeciálneho kovového materiálu, ktoré sa pred nárazom aktivujú pod tlakom 10 až 20 barov. Oproti bežným airbagom dosahujú rovnakú účinnosť pri menších rozmeroch a nižšej hmotnosti, čím zároveň šetria priestor. Koncept ESF 2009 prvýkrát v histórii automobilového priemyslu prináša nafukovací airbag inštalovaný pod podlahou auta. Aktivuje sa pri prudkom brzdení v prípade, že senzory vyhodnotia hroziacu zrážku. Po nafúknutí dokáže vozidlo nadvihnúť v prednej časti až o 8 cm. Keďže je tento podlahový airbag v porovnaní s bežnými podstatne pevnejší, trením o vozovkou účinne pomáha pri brzdení. Ďalšia z noviniek sú sedadlá, ktoré sa s cestujúcimi po aktivácii senzormi uhýbajú pred nárazom a minimalizujú tak jeho dôsledky, pričom sa posunú o 5 cm bližšie k stredu vozidla. Experimentálne vozidlo je spôsobilé prijímať a vysielať výstrahy o nebezpečenstve na trase cesty. Má tiež inteligentné svetlá, ktoré vedia rozpoznať a zamerať svoje lúče na živé objekty aj mimo práve osvetlenej oblasti.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!