Toyota stratila hviezdičku

Pred vianočnými sviatkami sa nárazovému testu podrobila aj faceliftovaná Toyota Aygo. Jej výsledok bol sklamaním.
Vydané  Text: 
Toyota Aygo, spolu s dvojičkami, ktorými sú Citroën C1 a Peugeot 107 a vyrábajú sa v spoločnej fabrike v českom Kolíne, absolvovala po osviežení tvarov nárazový test. Testovaciu agentúru EuroNCAP zaujímalo, ako sa darí vozidlu, ktoré v roku 2005 získalo pri svojej premiére štyri hviezdičky. Odvtedy sa sprísnila meracia metodika a aj samotné testy sú náročnejšie. Podľa novej metodiky nebola Toyota až taká úspešná ako pred siedmimi rokmi. Aj to sa podpísalo pod to, že faceliftovaný drobec získal iba tri hviezdičky. Výrazne zlý výsledok síce Toyota nedosiahla v žiadnej kategórii, no v ochrane chodcov nazbierala iba 53 percent bodov. V ochrane dospelej posádky nazbierala 68 percent bodov, za ochranu detí 73 percent a za bezpečnostné prvky 71 percent bodov. Problematickým momentom pre vodiča bol náraz hrudníka do volantu. Auto však vedelo poskytnúť dobrú ochranu nôh vodiča aj spolujazdca. Palubná doska však mohla spôsobiť rôzne poranenia. Pri náraze do stĺpa sa osvedčili bočné airbagy, ktoré sa od júla 2013 stanú súčasťou štandardnej výbavy. Pri náraze zozadu bola však ochrana minimálna. Veľmi dobre obišla aj ochrana detí. Nebezpečnou je aj predná hrana vozidla, ktorá môže poraniť chodcov. Tieto výsledky platia aj pre vozidlá Citroën C1 a Peugeot 107. šeb








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!