Škoda crashtest: Yeti verzus Superb VIDEO!

Škoda sa rozhodla otestovať svoje produkty crashtestom vo vlastnej réžii. V čelnom náraze proti sebe na otvorenej ploche vyslala Yetiho a Superb Combi.
Vydané  Text: 
V našich zemepisných šírkach ojedinelý crashtest sa konal v areáli testovacieho polygónu Škoda v Úhelnici. Nárazový test bol inšpirovaný skutočnou dopravnou nehodou, ktorú analyzoval tím Výskumu dopravnej bezpečnosti automobilky Škoda. Škoda Yeti idúca rýchlosťou 90 km/h čelne narazila do stojacej Škody Superb Combi. Posádku oboch vozidiel tvorili štyri testovacie figuríny, riadne pripútané a zaistené bezpečnostnými prvkami. Celá energia nárazu bola absorbovaná prednou časťou vozidla a interiér ostal bez deformácií. Ešte skôr, ako sa po „dotyku“ dali do pohybu figuríny, došlo k aktivácii bezpečnostných pásov, kolenného airbagu i čelných vankúšov. Už v 45. tisícine sekundy po prvom kontakte nárazníkov boli všetky airbagy pripravené pohltiť energiu ľudského tela, pričom riadená deformácia oboch predných častí vozidiel postupovala po vopred naproframovaných oblastiach. Na porovnanie zaťaženia posádky vozidla bola použitá metodika hodnotenia Euro-NCAP. Pri dospelých pasažieroch sediacich v Superb Combi bolo dosiahnuté bodové ohodnotenie 98,25 %, pre detských pasažierov dokonca plný počet 100 %. Hodnoty namerané v Yetim dosahujú v prípade dospelých 99,94 % resp. 93,19 % u detí. Dobré výsledky preukázala aj podrobnejšia analýza vybraných meraní zaťaženia hlavy a stlačenia hrudníka. Európsky predpis ECE R94, podľa ktorého sú homologované všetky vozidlá určené pre prevádzku na európskych cestách, predpisuje ako maximálnu hodnotu zaťaženia hlavy cestujúceho vo vozidle hodnotu 80 G. Toto zrýchlenie je ľudský mozog pri krátkodobom pôsobení schopný ustáť bez väčších poškodení. Hodnota nameraná na hlave figuríny vodiča (Yeti) však dosiahla iba 44 % z predpisom povolenej hodnoty. V prípade stlačenia hrudníka dospelého cestujúceho platia podobné závery a nameraná hodnota sa pohybuje iba na 35,7 % povolenej hodnoty. Čísla povolené pre zaťaženie stehenných kostí napokon dosiahli úroveň 20 % z dovoleného maxima. Po spracovaní všetkých dát a detailnej rekonštrukcii z miesta nárazu dospeli technici z Výskumu dopravnej bezpečnosti Škoda Auto k záveru, že posádky oboch vozidiel by v prípade reálneho stretu v rýchlosti 90 km/h, pri správnom použití všetkých bezpečnostných prvkov vyviazli bez akýchkoľvek zranení.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!