AUTOLEKÁRNIČKY – základné fakty

Od začiatku mája platí nová vyhláška o autolekárničkách. Ponúkame prehľad základných informácií.
Vydané  Text: 
**1. Nové vs. staré:** – Lekárničky zakúpené pred 1. májom sa smú používať až do dátumu spotreby bez karty prvej pomoci – Lekárničky staršieho typu zakúpené po 1. máji musia byť doplnené kartou prvej pomoci. – **Za doplnenie karty prvej pomoci do lekárničiek zodpovedá výrobca prípadne distribútor. Spotrebiteľ si ich môže dokúpiť aj samostatne, ale nie je to povinné.** – Lekárničky staršieho typu sa smú predávať do 31. júla 2009. Od tohto termínu smú byť v predaji iba nové lekárničky. – Nové lekárničky prídu na trh v najbližšom čase, napríklad Hartmann-Rico ich plánuje uviesť na trh koncom mája. Výrobca zatiaľ cenu nezverejnil. – Lekárničky budú dostupné v lekárňach, drogériách a na ďalších predajných miestach.
**2. Exspirácia** – Každá nová autolekárnička by mala mať dátum exspirácie uvedený na obale. – Ak máte starší typ a dátum nie je na obale alebo nie je čitateľný, vo vnútri by ste mali nájsť letáčik s dátumom spotreby, zoznamom komponentov a ďalšími informáciami. – V prípade, že ani jedno ani druhé neobjavíte, musíte si overiť dátumy na obale každého komponentu. – Podľa novej vyhlášky musia byť dátumom exspirácie označené všetky moduly v novej autolekárničke. Expiračnú lehota každého modulu určuje komponent s najkratšou lehotou. – Pokiaľ sa vám niektorá pomôcka minie alebo vyprší jej exspiračná lehota, môžete si komponenty dokúpiť. V lekárni vám poradia kvalitný produkt. V budúcnosti budú voľne predajné aj celé moduly. – Kvalitu zdravotníckeho materiálu nemožno podceňovať, aby bol v prípade potreby skutočne použiteľný. Presné znenie vyhlášky č. 143/2009 o autolekárničkách, vrátane vyobrazenia karty prvej pomoci, nájdete [na stránke ministerstva zdravotníctva](http://www.health.gov.sk) alebo na [www.zbierka.sk](http://www.zbierka.sk.)








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!