Viete správne pripútať dieťa v autosedačke? Nerobte nasledovné časté chyby rodičov!

PORADŇA – Rodičia venujú bezpečnosti dieťaťa v aute zvýšenú pozornosť. Kúpa drahej autosedačky a bezpečnostných prvkov však nestačí. Dôležité je, aby bolo dieťa správne pripútané bezpečnostným pásom.
Vydané  Text: 
Niekedy aj negatívna životná skúsenosť môže byť výstrahou pre ostatných rodičov. Rovnako to bolo aj v prípade jednej americkej matky, ktorej manžel zažil autonehodu s ich dieťaťom. Pred cestou si však všimla, že dieťaťu nepasujú popruhy na bezpečnostnom páse, pretože bol príliš voľný a spona, ktorá mala byť na hrudi, bola príliš nízko. Upozornila teda manžela, aby mu pás prispôsobil. O 15 minút neskôr jej manžel zavolal, že mal so synom autonehodu, ale nič sa mu nestalo. V prípade, že by popruhy boli uvoľnené a spona by bola nesprávne nastavená, mohlo by dôjsť k zraneniu dieťaťa. Podľa expertov na dopravnú bezpečnosť veľa rodičov nevenuje pozornosť správnemu upevneniu bezpečnostného pásu. K najčastejším chybám patria voľný, nepravidelne vyvážený alebo pokrútený pás a nesprávna pozícia spony na hrudi. Najčastejšie k týmto chybám dochádza preto, že rodičia neprispôsobujú pás rastúcemu dieťatu alebo sú príliš benevolentní, keď im dieťa tvrdí, že ho niečo tlačí a radšej mu preto pás povolia. Ak budete dbať na nasledujúce stratégie správneho upevnenia bezpečnostného pásu, zvýši to bezpečnosť vášho dieťaťa.
### Umiestnite hrudnú sponu na úroveň podpazušia vášho dieťaťa. Úlohou hrudnej spony je udržať dieťa na jeho mieste v prípade nárazu. Ak je spona umiestnená príliš nízko, môže pri zrážke vyvíjať priveľký nátlak na mäkké časti tela. Ak je spona naopak príliš vysoko (tesne pod bradou), pri nehode môže odrieť alebo až pomliaždiť krk alebo hrdlo.
### Uistite sa, že pás nie je pokrútený. Pokrútený pás vám môže dať falošný pocit, že pás je utiahnutý, aj keď v skutočnosti nie je. V prípade zrážky vzniká väčší tlak na telo dieťaťa, čo zhoršuje jej následky. Pásy musia byť preto rovné a pravidelné, teda rovnako nastavené na oboch stranách.
### Poriadne natiahnite bezpečnostné popruhy a uistite sa, že sú rovné. Ak sú popruhy príliš voľné, dieťa v prípade nehody vypadne z autosedačky alebo sa posunie do nebezpečnej polohy. Popruh je správne natiahnutý vtedy, ak vo výške ramien nedokážete zachytiť skrčený popruh medzi prsty. Nezabudnite tiež skontrolovať, aby boli obidva popruhy natiahnuté rovnako, inak sa zvýši riziko zranenia pri nehode, keďže tlak pri náraze nebude rovnomerne rozložený. Aj keď sa to môže zdať zbytočné, **kontrola popruhov vám zaberie iba pár sekúnd života** a môže zachrániť vaše dieťa pred nebezpečnými následkami nárazu pri autonehode alebo prudkom zabrzdení.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.