Videozáznam z nehody Andreja Danka spravila okoloidúca električka. Video je vonku a je veľkým sklamaním

Každý, kto čakal jednoznačnú odpoveď na to, čo sa vlastne stalo, bude zo zverejneného videa sklamaný.

Vydané  Text: 

Nehoda Andreja Danka sa stala v januári tohto roka, polícia zverejnila videozáber z miesta nehody po viac ako sto dňoch od nej. Informáciu priniesli prakticky všetky slovenské denníky krátko po tom, čo predmetné video publikoval rezort vnútra prostredníctvom svojej Facebook stránky Polícia SR – Bratislavský kraj.

Video je zhotovené kamerovým bezpečnostným systémom inštalovaným v električke, ktorá práve v čase dopravnej nehody prechádzala okolo.

Zverejnený 50-sekundový záber má primerane vysokú kvalitu, avšak samotný dopravný incident sa odohráva v pomerne veľkej vzdialenosti od kamery, dôsledkom čoho nie je možné rozpoznávať detaily.

Zo záberu, ktorý polícia zverejnila bez strihu, je vidno iba automobil idúci krížom cez dva jazdné pruhy. Následne zastaví a nevedno, čo sa deje. Napokon automobil miesto opúšťa po niekoľkých sekundách, pričom okolo prechádzajúca električka kamerou zachytáva poškodený stĺp so semaforom. Pre každého, kto očakával jasnejší kamerový záznam a lepšie objasnenie situácie, je tak video sklamaním.

O dopravnej nehode Andreja Danka sme informovali viackrát, najprv hneď po nehode, následne sme priniesli príspevok o tom, ako sa preťahuje vyšetrovanie nehody.

Ide o pomerne štandardnú dopravnú nehodu, ktorá nemôže byť považovaná za škodovú udalosť, pretože vinník opustil miesto nehody a bolo poškodené verejnoprospešné zariadenie, v tomto prípade stĺp so semaforom.

Problémom v danej situácii nebol ani tak dôvod, pre ktorý Andrej Danko havaroval, ako skôr jeho odchod z miesta nehody. Ako vyštudovaný právnik má mať vedomosti o tom, že z takejto udalosti nemôže svojvoľne odísť bez nahlásenia. Neskôr Danko uviedol, že  nemienil spisovať správu o nehode so stĺpom a po nehode bol zranený. To, že mu na nasledujúci deň bol vykonaný zubný zákrok, potvrdil aj ošetrujúci zubár.

Kritiku laickej i odbornej verejnosti vyvolal aj postup polície. Službukonajúci policajti vinníka škody vypátrali pomerne rýchlo, keďže na mieste zostala tabuľka s evidenčným číslom vozidla. Vodičovi však nespravili dychovú skúšku na prítomnosť alkoholu a vôbec mali konať neštandardne.

Danko za odídenie z miesta nehody dostal pokutu vo výške 900 eur a dvojročný zákaz vedenia motorových vozidiel.

K trestu došlo aj na stane policajtov, ktorí celú situáciu prešetrovali ešte v ten deň, kedy k nej došlo. Príslušníci Policajného zboru za svoj prístup k nehode dostali tzv. výčitku, čo má byť najmiernejšia forma pokarhania. Minister Šutaj Eštok však presnejšie neozrejmil, čo je dôvodom pokarhania ani či to má niečo spoločné s faktom, že Danko vykonal skúšku na alkohol až 15 hodín po nehode.

Za akých podmienok môžete beztrestne opustiť miesto nehody? Zákon pripúšťa výnimky / Dopravná poradňa

Obchádzanie zápchy cez obytné zóny: Pohľady zákona, praxe a etiky / Dopravná poradňa

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.