Vyšetrovanie nehody Andreja Danka nehody sa naťahuje. Padne napokon vina na auto?

Polícia ani po viac ako dvoch mesiacoch od nehody neukončila vyšetrovanie Andreja Danka.

Medzitým sa na Slovnesku udial podobný prípad, kde previnilec dostal trest v priebehu dvoch dní.
Aktuálne prebiehajú znalecké posudky k technickému stavu nového auta.
Vydané  Text: 

Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a zároveň predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, začiatkom tohto roka zdemoloval svojim autom semafor v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. K incidentu došlo v noci z 11.1. na 12.1.2024.

Aktuálne je tento incident teda už viac ako 2 mesiace starý. Výsledok rozsiahleho vyšetrovania, ktoré má podľa slov Ministerstva vnútra viesť polícia, je však zatiaľ neznámy.

To aj napriek tomu, že bežne sa podobné nehody vyriešia v priebehu pár hodín.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Potrestaní policajti

Ešte v nedeľu 3. marca minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) uviedol, že výsledky vyšetrovania by mali byť známe v priebehu jedného týždňa.

V relácii Na telo s Michalom Kovačičom sa na margo nehody lídra SNS vyjadril: „Zodpovednosť bude vyvodená.

Podľa aktuálne dostupných informácií však k žiadnemu posunu vo veci neprišlo. Práve naopak. K trestu došlo na stane policajtov, ktorí celú situáciu prešetrovali ešte v ten deň, kedy k nej došlo.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Príslušníci Policajného zboru za svoj prístup k nehode dostali tzv. výčitku, čo má byť najmiernejšia forma pokarhania. Minister však presnejšie neozrejmil, čo je dôvodom pokarhania ani či to má niečo spoločné s faktom, že Danko fúkal až 15 hodín po nehode.

Podľa súdneho lekára a právnika Petra Kováča je zrejmé, že aj ak by v čase nehody bol pod vplyvom alkoholu, ide o dostatočne dlhú dobu na vytriezvenie.

Inzercia

Inzercia

Pripomíname, že podľa informácií zverejnených na stránke Ministerstva vnútra SR, sa vodič, ktorý sa odmietne podrobiť dychovej skúške automaticky dopúšťa trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Pozor! U našich susedov začala platiť prísna legislatíva. Za prekročenie rýchlosti vám môžu zobrať auto!

Príklad zo severu Slovenka

Celá nehoda je ešte paradoxnejšia z toho dôvodu, že v priebehu februára došlo na severe Slovenka k podobnému incidentu.

Ako 12. februára informoval Denník N, opitý šofér na ceste zo Svitu narazil do dopravnej značky. Polícia ho na mieste podrobila dychovej skúške s pozitívnym výsledkom (2,5 promile). O dva dni neskôr mal byť 49-ročný vodič zo Štrby právoplatne odsúdený v superrýchlom konaní.

Skúmajú auto aj trasu

Viac ako dva mesiace po nehode Andreja Danka však nepoznáme detaily a taktiež verejnosť nevidela ani kamerové zábery. Zaujímavým faktom je to, že len nedávno začalo znalecké posudzovanie celého incidentu, pri ktorom sa skúma štýl jazdy predsedu SNS a taktiež aj technický stav vozidla, v ktorom do semaforu narazil.

Podľa Dankovych slov malo ísť o nové vozidlo značky Škoda.

Jediným trestom, ktorý nateraz Andrej Danko dostal, bolo zadržanie vodičského preukazu. O vodičák mal pritom prísť 17. januára. Krátko na to došlo z jeho strany k úhrade spôsobenej materiálnej škody. Magistrát cenu opráv vyčíslil na 2 962,74 eur.

Či a kedy predseda SNS ponesie zodpovednosť aj za samotnú nehodu je nateraz nejasné. Rovnako nevieme ani to, kedy budú výsledky vyšetrovania spoločne s kamerovými záznamami zverejnené.

Nafúkate za volantom? Vaše auto prepadne v prospech štátu. Susedná krajina už čoskoro zavedie razantný krok





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »