Pozor! U našich susedov začala platiť prísna legislatíva. Za prekročenie rýchlosti vám môžu zobrať auto!

Prvého marca 2024 vstúpila v Rakúsku do platnosti nová prísna legislatíva. S previnilcami nejedná v rukavičkách.

Novinka v zákone sa zameriava na výrazné prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti.
V platnosti bola len 3 dni a už ju aplikovali v praxi.
Vydané  Text: 

Jedným z najčastejších dopravných priestupkov, ktorého sa dopúšťa azda každý vodič, je prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. Niektoré úseky ciest k podobnému konaniu priam vyzývajú, niekde si to zase ani nemusíte všimnúť. Rýchlostné limity sú pre mnohých vodičov problémom. A to nielen u nás, ale aj v zahraničí. V Rakúsku sa na tento problém pozreli hlbšie a výsledkom je tvrdá legislatíva. Tá trestá vodičov pomerne razantným spôsobom.

Závažné prekročenie rýchlosti = tvrdý trest

Prvého marca 2024 totiž u našich susedov vstúpila do platnosti legislatíva umožňujúca úradom zabavenie auta v prípade výrazného prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti. Konkrétne nový zákon hovorí, že auto môže byť vodičovi zabavené vtedy, ak prekročí zákonom povolenú rýchlosť v obci o 60 km/h alebo mimo obce o 70 km/h. Novinka je súčasťou 34. novely zákona o cestnej premávke (StVO). Presnejšie sa v nej hovorí, že vodičovi je na mieste zabavené vozidlo a následne ho môžu úrady posunúť do dražby.

Nečakaná zmena v novele vyhlášky o dopravnom značení. Pôvodná novela by komplikovala život, tvrdí rezort vnútra

Netrvalo dlho a prísny zákon má aj prvého potrestaného. Ním sa stal muž vo Viedni, ktorý na svojom aute v obci uháňal rýchlosťou 114 km/h. 28-ročného Rakúšana zastavila hliadka v pondelok 4.3.2024. Stalo sa tak teda len 3 dni po tom, čo nový zákon vstúpil do platnosti. Muž na mieste dočasne prišiel o vodičský preukaz a taktiež mu bolo zabavené aj jeho auto – Volkswagen Scirocco. Aký bude ďalší osud zabaveného vozidla je teraz na úradoch. Podľa informácií zverejnených portálom oe24.at nejde o prvé závažné prekročenie rýchlosti daným vodičom. Už v minulosti sa ho mal dopustiť dvakrát, čo môže byť v konečnom dôsledku hlavný dôvod na trvalé skonfiškovanie jeho vozidla.

Poľsko takto rieši alkohol

Rakúsko však nie je jedinou krajinou, ktorá sa rozhodla za závažné porušenie zákona zabaviť auto. Už skôr sme vás informovali o pripravovaných novinkách v Poľsku. Tamojšie úrady odmietajú ďalej tolerovať výrazné množstvo prípadov opitých motoristov za volanom. Vodičom, ktorí na poľských cestách nafúkajú môže polícia zabaviť vozidlo a to aj v prípade, že nebolo ich. Vtedy síce úrady auto fyzicky nezabavia, no vodič musí zaplatiť pokutu vo výške trhovej ceny vozidla. Daná legislatíva by to platnosti mala vstúpiť už o pár dní.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Nafúkate za volantom? Vaše auto prepadne v prospech štátu. Susedná krajina už čoskoro zavedie razantný krok

Inzercia

Inzercia

Polícia zverejnila štatistiky nehodovosti. Varuje pred zvyšujúcimi sa teplotami





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.