Polícia zverejnila štatistiky nehodovosti. Varuje pred zvyšujúcimi sa teplotami

Štatistiky nehodovosti za prvé dva mesiace tohto roka odhalili mierne zlepšenie. Polícia však v kontrolách nepoľavuje.

Nehôd je celkovo menej, ako v rovnakom období minulého roka.
Zásadným problémom slovenských vodičov je alkohol.
Vydané  Text: 

Polícia pred nedávnom zverejnila štatistiky dopravných nehôd za prvé týždne roka 2024. Z údajov vyplýva, že oproti rovnakému obdobiu minulého roka došlo k zlepšeniu situácie. Na druhú stranu na našich cestách stále zomiera pomerne veľké množstvo ľudí. Polícia navyše vyzýva vodičov, aby si predovšetkým v nadchádzajúcich týždňoch dávali na cestách väčší pozor. Dôvodom je čoraz lepšie počasie, ktoré na cesty privedie viac motorkárov, cyklistov a kolobežkárov.

Týždeň bez smrteľnej nehody

Dobrou správou je, že polícia v minulom týždni nezaznamenala na našich cestách žiadnu smrteľnú dopravnú nehodu. Podobná situácia nastala aj v 16. a 30. týždni minulého roka. Informácie zverejnil portál teraz.sk s odvolaním na slová hovorkyne Prezídia Policajného zboru Denisy Bárdyovej.

Riaditeľ odboru dopravnej polície Rastislav Polakovič na margo zverejnenia štatistík uvádza: „Naším cieľom je aj v tomto roku zaistiť maximálnu bezpečnosť účastníkov cestnej premávky, znížiť nehodovosť, úmrtnosť na cestách a vyradiť z premávky vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu.

Nižšie čísla

Od 1.1.2024 eviduje polícia celkovo 1 687 dopravných nehôd. Následkom nich došlo k ťažkému zraneniu 95 osôb a ďalších 41 bolo usmrtených. Ak sa pozrieme na štatistiky za rovnaké obdobie roku 2023, vidíme, že došlo k poklesu vo všetkých číslach. Konkrétne bolo v minulom roku v tomto čase už 1 759 dopravných nehôd pri ktorých sa ťažko zranilo 134 osôb a usmrtených bolo 44 ľudí.

Polícia upozorňuje, že najmä v nadchádzajúcich týždňoch je dôležité pripraviť sa na zvýšené množstvo motorkárov a cyklistov. Tento jav má spojitosť s čoraz krajším počasím, ktoré sa na našom území v tomto období vyskytuje. Polícia aj naďalej plánuje pokračovať v dôležitých dopravno-bezpečnostných akciách, ktorých cieľom je kontrola dodržiavania pravidiel všetkými účastníkmi cestnej premávky.

Opitých vodičov je stále veľa

Rastislav Polakovič vo svojom vyjadrení poďakoval všetkým ohľaduplným vodičom, chodcom, cyklistom a kolobežkárom, ktorí si uvedomujú svoje povinnosti a rešpektujú ich. Na záver je dôležité dodať, že polícia sa počas celého roka zameria aj na kontrolu alkoholu v dychu vodičov. Len za posledný týždeň napríklad polícia v Žilinskom kraji odhalila až 55 opitých vodičov. Z tohto množstva až 7 vodičov motorových vozidiel nafúkalo nad jedno promile. Dychovej skúške sa odmietli podrobiť dvaja.

Polícia ponúka prácu aj tento rok. Koľko zarobí poriadkový a dopravný policajt či IT expert?





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »