Facelift

Štvordverové i4 aj 4 Gran Coupé od BMW dostali svieži facelift. Tlačidlá na ovládanie klímy skončili.

Facelift modelov prichádza v ideálnom čase, keď zákazníci pod vplyvom lepšieho počasia a plánovaných dovoleniek budú chcieť nové lepšie auto.

Vydané  Text: 

Štvordverové varianty BMW radu 4 sa dočkali decentnej modernizácie. Zmeny sú predovšetkým kozmetické, avšak viditeľné.

Facelift sa týka oboch modelových variantov, teda elektrického BMW  i4 a jeho konvenčne poháňaného príbuzného, rad 4 Gran Coupé.

Predné svetlomety majú upravený dizajn so štruktúrovanými LED prvkami a predné ľadvinky typické pre značku BMW majú v elektrickej verzii i4 spolovice uzavretý povrch.

Do ponuky vonkajších lakov pribudli nové metalízy New Cape York a Fire Red. Široký výber lakov BMW Individual a špeciálnych lakov BMW Individual. Dodatočný priestor na individualizáciu vďaka novým 19-palcovým M aerodynamickým diskom kolies a 20-palcovým aerodynamickým diskom kolies BMW Individual v dizajne s dvojitými lúčmi.

BMW M440i xDrive Gran Coupé a BMW i4 M50 xDrive

 

V interiéri nachádzame tiež skôr decentné zmeny, hoci viditeľné. Nové interiéry prichádza so zakriveným displejom BMW Curved Display a s novo navrhnutými volantmi. Po novom sú osvetlené ventilačné výduchy klimatizácie (za príplatok) a prepracované boli aj dekoračné prvky.

Modely so spaľovacími motormi štandardne dostali radiace páčky na volante. Do štandardnej výbavy sa dostali nové lišty obloženia interiéru v matnej farbe Dark Graphite. Voliteľný balík M Sport obsahuje lišty interiéru s hliníkovým kosoštvorcovým antracitovým povrchom.

 

Pre budúcich majiteľov štvordverového radu 4 bude novinkou nová koncepcia ovládania cez dotykové rozhranie na displeji. Funkcie ventilácie a klimatizácie a voliteľné vyhrievanie sedadiel a volantu teraz možno ovládať dotykom prostredníctvom ovládacieho displeja, hlasovým príkazom a, v prípade ventilácie, pomocou nových ovládacích prvkov nastavenia ventilačných otvorov.

Štandardná výbava nových modelov BMW i4 a BMW radu 4 Gran Coupé tak zahŕňa rozhranie BMW iDrive s QuickSelect založené na operačnom systéme BMW Operating System 8.5, pričom štandardne je dodávaný aj digitálny prístrojový panel BMW Live Cockpit Plus.

Motorizácie

BMW i4 je dostupné v štyroch modelových variantoch. Nové BMW i4 xDrive40 s elektrickým pohonom všetkých kolies, maximálnym systémovým výkonom 295 kW (401 k) a dojazdom 444 – 548 kilometrov v cykle WLTP. V ponuke sa nachádzajú aj špičková verzia BMW i4 M50 xDrive, ako aj modely BMW i4 eDrive40 a BMW i4 eDrive35.

Kombinovaná nabíjacia jednotka pre BMW i4 umožňuje nabíjanie striedavým prúdom s maximálnym výkonom 11 kW a jednosmerným až do 205 kW (BMW i4 eDrive35: 180 kW).

Nové BMW radu 4 Gran Coupé sú dostupné s viacerými spaľovacími motormi. Ponuka zahŕňa model BMW M440i xDrive Gran Coupé s radovým benzínovým šesťvalcom s výkonom 275 kW (374 k) a dva štvorvalcové benzínové motory, šesťvalcový radový naftový agregát a naftový štvorvalec.

Šesťvalcové radové motory a štvorvalcový naftový agregát disponujú 48 V mild hybridnou technológiou. Všetky varianty motora štandardne využívajú osemstupňovú prevodovku Steptronic Sport. Výkon motora sa prenáša na vozovku buď prostredníctvom klasického pohonu zadných kolies, alebo, v závislosti od modelu, pomocou pohonu všetkých kolies BMW xDrive.

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.