Technické údaje Peugeot 508 1.6 THP GT


Autonómne automobily sú budúcnosť, ktorej sa nevyhneme. Automatizácia sa už dávno stala súčasťou našich každodenných životov a samojazdiace dopravné prostriedky sú iba prirodzenou evolúciou.

Samojazdiace funkcie v primeranej miere, bez nepraktických futuristických doplnkov a dizajnových špekulácií. Taká je už dnes vyvíjaná technológia od značky Volvo Trucks, ktorá pomôže pracovníkom odvážajúcich odpad z obývaných miest. Práve miera autonómnosti je v tomto prípade kľúčová, pretože nevylučuje človeka ako pracovníka a šoféra. Funkcia automatickej jazdy je doplnkom, ktorý vie byť užitočný a bude sa podieľať na zvyšovaní efektivity práce.

Technológia od Volvo Trucks funguje tak, že šofér smetiarskeho kamióna príde aj s vozidlom na začiatok ulice, na ktorej má zozbierať odpad. Vystúpi z vozidla, zapne autopilota a kamión prejde k ďalšiemu domu sám. Dokáže sa pritom vyhnúť prekážkam a počkať až do chvíle, kedy je odpad zozbieraný. Výhodou tohto riešenia je predovšetkým to, že na zber odpadu z miest bude stačiť iba jeden človek. Dnes sú potrební minimálne dvaja pracovníci, jeden vodič a druhý, ktorý manipuluje so smetnými nádobami.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Samozrejme, každý pokrok so sebou prináša aj určité nevýhody. Hovorí sa, že keď sa rúbe les, lietajú aj triesky. Tými trieskami sú v tomto prípade personálne škrty, ktoré by masívny rozvoj automatickej mobility mohol priniesť. Ľudia, ktorí sú dnes vodiči z povolania, by si museli hľadať iné uplatnenia, respektívne nájsť iné spôsoby, ako sa v rovnakom pracovnom prostredí nestratiť.

Testovanie autonómnych smetiarskych vozidiel prebieha už teraz vo Švédsku.

Inzercia

Inzercia

Inzercia
ZnačkaPeugeot
Model508
Typ1.6 THP GT
Rok výroby/modelový ročník2019
Dĺžka4 750 mm
Šírka1 860 mm
Výška1 410 mm
Rázvor2 841 mm
Prevádzková hmotnosť 1 564 kg
Užitočné zaťaženie 2 001 kg
Objem batožinového priestoru (min.) 487/ 1 537 dm3
Objem batožinového priestoru (max.) dm3
Max. výkon225 165 kW
Max. výkon pri5 500 ot./min
Max. krútiaci moment300 Nm
Max. krútiaci moment pri1 900 ot./min
Max. rýchlosť250 km/h
Zrýchlenie 0-100 km/h7,3 s
Palivobenzín
Objem valcov 1 598 cm3
Usporiadanie valcov50
Počet valcov4
Poháňaná nápravapredná
Typ prevodovkyautomatická
Počet prevodových stupňov8
Kombinovaná spotreba5,4 l/100 km
Emisie CO2131 g/km
Cena37 490/44 960

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!