Slováci si kupujú dvojnásobne drahšie autá ako pred 10 rokmi! Toto je suma, ktorú sme ochotní za auto zaplatiť

Slováci si rok čo rok kupujú drahšie autá. Nezmenila to ani sú časná pandémia. Priemerná cena jazdeného vozidla, ktoré si zadovážili na úver, za uplynulé desaťročie narástla takmer dvojnásobne. Zatiaľ, čo v roku 2011 to bolo necelých 6 a pol tisíc eur, vlani už vyše 12 a pol tisíc. Medziročný cenový nárast, viac ako 660 eur, sa nezastavil… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Slováci si rok čo rok kupujú drahšie autá. Nezmenila to ani sú časná pandémia. Priemerná cena jazdeného vozidla, ktoré si zadovážili na úver, za uplynulé desaťročie narástla takmer dvojnásobne. Zatiaľ, čo v roku 2011 to bolo necelých 6 a pol tisíc eur, vlani už vyše 12 a pol tisíc. Medziročný cenový nárast, viac ako 660 eur, sa nezastavil ani v roku 2020, ktorý už bol výrazne poznačený koronakrízou. **Je zaujímavé, že Slováci si v porovnaní s Čechmi kupujú drahšie autá,** a to o takmer 1000 eur a taktiež o 5 rokov mladší ako ich západní susedia. Priemerný vek vozidla sa dlhodobo pohybuje nad hranicou 6 rokov, tri štvrtiny kupujúcich pritom tvoria muži. Vyplýva to z údajov spoločnosti Home Credit. Kým pred desiatimi rokmi tvorila akontácia pri kúpe auta na úver v priemere asi tretinu jeho nadobúdacej ceny (31 %) vlani to už nebola ani pätina (19 %). Na druhej strane, **priemerný vek kupovaného vozidla sa za posledné desaťročie výrazne nezmenil a v súčasnosti sa pohybuje na úrovni 6,5 roku.** Stále oveľa častejšie kupujú autá muži, pričom ženy tvoria len štvrtinu kupujúcich. ### Na autách nešetríme Je bežné, že Slováci aj Česi si pomáhajú s financovaním nákupu auta pôžičkou. Zatiaľ, čo Čech si týmto spôsobom zaobstará auto v priemere vo veku 40 rokov, Slovák si ho dopraje už v 35 rokoch. *“Podľa našich údajov si Slováci kupujú osobný automobil v skoršom veku než ľudia v Českej republike. V oboch krajinách ale platí, že ľudia tu nakupujú dvakrát drahšie auto ako pred 10 rokmi,“* uvádza Luboš Ondrůj, riaditeľ divízie Auto Business v spoločnosti Home Credit. Slováci tiež preferujú aj iné značky áut. **V roku 2020 sa medzi najobľúbenejšie autá kúpené na úver zaradili ku Škode, Volkswagenu a Fordu taktiež BMW a Audi.** Tomu zodpovedá aj vyššia priemerná obstarávacia cena automobilov na Slovensku v porovnaní s Českou republikou. Kým v SR bola vlani 12 545 eur, v ČR 304 070 Kč (v prepočte 11 628 eur). Pre porovnanie, v Česku sú po najpredávanejších modeloch značiek Škoda a Volkswagen, ďalšie v poradí Ford, Hyundai a Kia.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »