Do Voderadov prichádza 100-miliónová investícia, Manz AG dodá komponenty na pilotnú linku InoBat Auto

Výskumno-vývojové centrum a výrobná linka sa začnú stavať ešte v tomto roku, pričom výroba prvých lítium-iónových batériových článkov je naplánovaná na rok 2021.
Vydané  Text: 
* **Európsky výrobca batérií do elektromobilov InoBat Auto oznámil strategické partnerstvo s Manz AG, jednou z popredných svetových spoločností vyrábajúcich špičkové technologické zariadenia**. * **Manz AG dodá a nainštaluje technológiu do výskumno-vývojového strediska na batérie a 100 MWh pilotnej linky, prvej svojho druhu na Slovensku**. * **Investičné náklady projektu dosiahnu 100 miliónov EUR, čo znamená výraznú podporu európskej e-mobility**. Spoločnosť Manz AG, globálna spoločnosť zameraná na high-tech inžinierstvo s rozsiahlym technologickým portfóliom, získala zákazku od slovenskej spoločnosti pre výskum, vývoj a výrobu batérií InoBat Auto. Objednávka obsahuje integrované výrobné zariadenie na zriadenie pilotnej výrobnej linky na Li-Ion články pre elektrické vozidlá. Objednávkou od firmy InoBat spoločnosť Manz pokračuje vo svojom pozitívnom obchodnom rozvoji v segmente energetických úložísk vo fiškálnom roku 2020. S viac ako 30-ročnými skúsenosťami s vývojom procesov a výrobnou technológiou pre navinuté a stohované lítium-iónové články a moduly batérie má spoločnosť Manz prospech zo silnej dynamiky rastu v oblasti elektromobility. InoBat Auto bude v plánovanom centre vo Voderadoch vyvíjať a vyrábať inteligentné batérie prispôsobené potrebám jednotlivých výrobcov elektrických áut. Vďaka umelej inteligencii a technológii HTP však plánuje InoBat Auto pracovať efektívnejšie než konkurencia – batériové články bude totiž uvádzať na trh 10-krát rýchlejšie než dovoľujú štandardné výskumné metódy. To poskytne flexibilitu pri prispôsobovaní batérií akejkoľvek špecifikácii vozidla, čo je nevyhnutná požiadavka pre rýchlo napredujúci automobilový priemysel. CEO a spoluzakladateľ spoločnosti InoBat Auto Marián Boek uviedol, že vďaka strategickým partnerstvám so spoločnosťami ako Manz AG sa posúvajú o ďalší krok bližšie k výrobe najpokročilejších batérií priamo v srdci Európy.

Pri Voderadoch sa budú vyrábať batérie pre elektromobily, ročne až štvrť milióna!

Ak projekt prejde procesom posudzovania vplyvu na životné prostredie, na Slovensku bude výskumné centrum a pilotná výrobná linka na výrobu batérií do elektromobilov na mieru.

Plánovaná kapacita 100 MWh pilotnej linky v praxi znamená, že pri jednozmennej prevádzke by linka dokázala vyprodukovať 500 tisíc batériových článkov za rok. Pri plnom nasadení na 3 zmeny by to dokonca mohlo byť až 1,5 milióna článkov (250 MWh). Veľkosť batériových článkov bude variabilná – budú vyrobené podľa požiadaviek odberateľov. Partnerstvo InoBat Auto a Manz AG je tak ďalším krokom v snahe posilniť e-mobilitu v Európe. Dlhodobým cieľom InoBat Auto je vyvinúť plne integrovaný dodávateľský a vývojový reťazec – teda batérie na mieru nielen navrhnúť, ale aj postaviť a dodať kompletne vo svojej réžii. Práve tým chce zvýšiť globálnu konkurencieschopnosť európskeho trhu v tejto oblasti a poskytnúť automobilovému priemyslu dlhodobo udržateľné riešenia. COO spoločnosti Manz AG Juergen Knie zdôraznil, že v ich spoločnosti robia všetko pre to, aby dodali do srdca Európy, priamo do oblasti s mnohými výrobcami áut, len tie najlepšie výrobné zariadenia. Výskumno-vývojové centrum a výrobná linka sa začnú stavať ešte v tomto roku, pričom výroba prvých lítium-iónových batériových článkov je naplánovaná na rok 2021. Po výskumno-vývojovom centre a výrobnej linke bude v roku 2024 nasledovať 10 GWh gigatováreň, ktorá výrazne znásobí výrobné kapacity pre európsky trh s elektrickými autami.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.