A čo tankovacie pištole na čerpacích staniciach? Môžete sa cez ne nakaziť?

Čerpacie stanice na Slovensku pristúpili k bezpečnostným opatreniam v interiéroch, vonku sa zákazníci musia o seba postarať sami.
Vydané  Text: 
Môžem sa nakaziť koronavírusom COVID-19 tak, že po nakazenej osobe chytím do ruky palivovú pištoľ na čerpacej stanici? Na túto otázku je náročné jednoznačne a spoľahlivo odpovedať, pretože do odpovede vstupuje veľké množstvo ďalších faktorov. Nakazená osoba nemusí preniesť vírus prostredníctvom svojich rúk, ak do nich predtým nekašľala, nekýchala alebo si do dlane neutrela nos či sliny. Na druhej strane nie je možné prepokladať, že tak skutočne nespravila v nevedomosti, že je nakazená. Čerpacie stanice na Slovensku bez výnimky pristúpili na pomerne rozsiahle bezpečnostné opatrenia, ktoré sa týkajú zamestnancov i zákazníkov. Zamestnanci používajú ochranné prostriedky, ako rúška a rukavice, zatiaľ čo zákazníci majú povinnosť kryť si tvár rúškom, šálom alebo akýmkoľvek iným spôsobom a zdržiavať sa v priestoroch čerpacej stanice čo najkratšiu možnú dobu. Na prevádzkach nemožno konzumovať jedlá a preferuje sa platba kartou a mobilom. Spoločnosti prevádzkujúce čerpacie stanice ale väčšinou neuvádzajú, či vykonávajú ďalšie bezpečnostné opatrenia pri samotných stojanoch a pištoliach s palivami. Výnimkou je sieť čerpacích staníc Shell, ktorá vo svojom vyjadrení na webe uvádza, že okrem kľučiek dverí či pultov dezinfikuje aj tankovacie pištole. Najvyťaženejšie miesta Shell podľa vlastných dezinfikuje každých 15 minút. Dezinfikácia každej pištole po každom použití podľa všetkého nie je realistická, pretože by si vyžadovala nielen enormné finančné náklady, ale aj personálne. Rozumnejšie je, aby samotní zákazníci dbali na vlastnú bezpečnosť a pri používaní tankovacej pištole používali rukavice. Môžu mať nasadené vlastné rukavice alebo využiť tie, ktoré nájdete pri stojanoch na každej čerpacej stanici. Hneď po použití je najlepšie zahodiť ich do koša.

Ako dlho sa vírus udrží na rôznych povrchoch a v prostrediach?

Niekde sa koronavírus udrží iba zopár minút, inde až niekoľko dní.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.